Így használhatod ki legjobban a hétvégi jó időt

Bár vasárnap hidegfront érkezik, és a március 15-ei időjárás sem lesz túl fényes, szombaton még igazi kirándulóidő várható. Ennek örömére összegyűjtöttünk néhány ötletet, hova érdemes ellátogatni a családdal.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock
Forrás:
Időkép
Turista Magazin
2021. március 11.

Bár vasárnap hidegfront érkezik, és a március 15-ei időjárás sem lesz túl fényes, szombaton még igazi kirándulóidő várható. Ennek örömére összegyűjtöttünk néhány ötletet, hova érdemes ellátogatni a családdal.

Megvolt az idei tavasz hidegrekordja: Hevesen és Zabaron -12 fokot mértek március 11-én hajnalban az Időkép automatái. Ebből is látszik, hogy a kikelet még nem köszöntött be véglegesen, és sajnos a hosszú hétvégénk sem lesz felhőtlen.

Ha kirándulást tervezel, célszerű azt szombatra időzíteni, akkor ugyanis akár 15 fok is lehet délután, emellett sok napsütést és csak kevés felhőt jósolnak. Vasárnap viszont jön a hidegfront északnyugat felől esővel és széllel, a Dunántúl déli részén zivatarral. Délen és keleten még maradhat a 15 fok, nyugaton viszont már csak 7-8 fok várható.

Március 15-én, hétfőn szeles, hűvös idő lesz, 7-12 fok, hajnalban pedig ismét fagyhat. Záporokra is lehet majd számítani. Az ezt követő napokban még hidegebb idő jön, így már csak emiatt is érdemes kihasználni a jó időt.


Mivel a járványügyi korlátozások jelenleg csak a szabadtéri sportolást, túrázást teszik lehetővé kikapcsolódásként, tartsd szem előtt, hogy a népszerű kirándulóhelyeken még a szokásosnál is többen megfordulhatnak. Indulás előtt tehát nem árt mérlegelni, vagy eleve olyan helyszínt választani, amit valószínűleg kevesebben keresnek fel.

Ott van például a Szakadás-árok a Mátrában, ami Magyarország egyik leglátványosabb szurdoka, mégis rettentő kevesen ismerik. Fővárosiak számára jó ötlet lehet a 2020 decemberében átadott Fekete István tanösvény végigjárása, ami Budai-hegységben vezet, és a gyerekek számára is számtalan meglepetést tartogat. És ha már tanösvények, ne felejtsük el a különleges tatai Fényes tanösvényt, ami nem véletlenül érdemelte ki tőlünk az „elvarázsolt láperdő” címet. A rejtélyes helyszínek szerelmeseinek bátran ajánljuk a börzsönyi Kámor felfedezését is. Ha hosszabban túráznál, a Velencei-hegység gránitszigetét ajánljuk, de a Magas-Börzsöny esszenciáját bemutató útvonalat is felveheted a listára. A Bakonyt még nem mondtuk? Pedig jó néhány kedvenc túránk vezet errefelé, a Gaja-szurdok, az Ördög-árok és a Kő-árok vagy a Csárda-hegyi őskarszt is jó célpont lehet. A Mecsek bebarangolása szintén klassz program.

A napokban megkértük a nemzetipark-igazgatóságokat, hogy ajánljanak olyan túrahelyszíneket és tanösvényeket, amelyek most is látogathatók, és a tavasz is jól áll nekik, az erről szóló cikkünket itt olvashatod. Vágül egy utolsó tipp: ha kiadósat sétálnál gyönyörű környezetben, ebből a célból szebbnél szebb – és jelenleg is nyitva tartó – arborétumokat ajánlunk ebben a cikkünkben.

Cikkajánló