Erdei gyümölcsözön

Nyáron a természet számos finomságot kínál, közönséges, de ehető gyomnövényeket, népszerű vadon termő gyümölcsöket, és több olyan növény is most érleli termését, amely mára már megritkult, védelemre szorul, ugyanakkor régen kedvelt eledelnek számított.

2021.07.16.

Eperfa – Hajdanán becsülték, ma mellőzik

Volt olyan idő, amikor az eperfákat akkora becsben tartották, hogy 25 pálcaütés is járhatott annak, aki kivágott belőlük egyet is. A fekete, fehér vagy rózsaszín gyümölcsű fehér eperfa és a sötétpiros gyümölcsű fekete eperfa egyaránt bőtermő, zamatos gyümölcsük és levelük pedig sokféleképpen felhasználható.

2021.06.28.

Így készíthetsz bodzaszörpöt otthon

Nyílik az illatos bodza, és a bodzaszezont érdemes kihasználni, hogy virágjából finom szörpöt készítsünk. Nyáron a bodzaszörp ásványvízzel hígítva, citromkarikákkal kiváló hűsítő, de teába és sütibe is teheted.

2021.05.24.

Az erdők zamatos ajándéka – Receptek szamócával

Májusban már kezdenek érni a hazai erdők talán legzamatosabb és legillatosabb gyümölcsei, a szamócák. Több fajukat is ízlelgethetjük ilyenkor frissen, de a szerencsések és kitartóak, no meg a jó derékkal rendelkezők akár annyi apró gyümölcsöt is gyűjthetnek, hogy otthoni finomságok is készülhetnek belőle.

2021.05.07.

Tavaszi erdő finomsága: medvehagyma

Pár éve elég trendi lett, és nem tudjuk, ki hogy van vele, de nekünk nagyon bejön ez a karakteres ízű, fokhagyma-snidling kombóra emlékeztető erdei vadzöldség. Három gyorsan elkészíthető medvehagymás receptet megosztunk veletek, amit többször teszteltünk, és nagyon megszerettük.

2021.03.08.

Istenek eledele: a méz

A mézet már hosszú ideje ismeri és használja az ember, nem csak édesítőszerként. Gyógyhatásáról már az ókori görögök is tudtak, szépítőszerként, szamártejes fürdőjébe keverve Kleopátra is élvezte jótékony hatásait. Természetes hát, hogy a méznek már több ezer éve komoly kultusza van: többek között az istenek eledelének és az örök ifjúság forrásának is tartották.

2020.12.23.

Fagyos derek érlelik az év utolsó vadgyümölcsét

A régi korokban még tömegesen felhasznált kökényről úgy tartják, akkor igazán jóízű, ha már megcsípte a dér. Az első fagyok után a gyümölcs puhább lesz, fanyar íze mérséklődik, cukortartalma megnő, így sokoldalúan felhasználhatóvá válik.

2020.12.20.

Erdei gombák évadja

Az általában esős, de még fagymentes őszi időjárás sokszor előcsalja a gombákat, így ilyenkor az erdők nemcsak látványosak a színes kalapoktól, de ehető gombatermést is bőségesen kínálnak.

2020.11.07.

Izzik a galagonya

Bár a természet lassan már nyugovóra tér, a késő ősz is tartogat még vadon termő finomságokat. Az erdei gyümölcsök nemcsak üde színfoltot jelentenek az egyre sápadtabbá váló tájban, de őszi-téli étrendünket is színesebbé tehetik. 

2019.10.27.

Galagonya a konyhában

Bár a természet lassan már nyugovóra tér, a késő ősz is tartogat még vadon termő finomságokat. Színes vadgyümölcsök és ízletes gombák a novemberi Turista Magazinban.

2018.11.07.

Vendégül láttak minket egy csótánylakomára

A sütőben lisztkukacos quiche sül, a forró olajban panko morzsába forgatott, szárnyuktól-lábuktól megfosztott afrikai vándorsáskák sercegnek, a hasi páncéljuktól körömollóval gondosan megszabadított madagaszkári bütykös csótányok pedig még panírozásra várnak. Nem egy megszokott konyhai életkép. Körbejártuk a rovarevés-témát, és még kóstoltunk is.

2018.03.19.

Most ütik, vagy nem ütik?

Mi tagadás, rá vagyok kattanva a tökmagolajra. Nem a prosztatám miatt, meg hogy annyira egészséges, hanem azért, mert frenetikusan izgalmas íze van, és magát a tökmagot is szeretem. Korábban már láttam, egy modern üzemben hogyan készül, most a hagyományos tökmagolajütésre voltunk kíváncsiak.

2017.09.30.

Nyaralók eledele - Így készül a lángos

Valamit nagyon tudhat, ha még negyven fokban is odáig vagyunk érte, és teljesen mindegy, hogy reggel van, vagy este, aki éhes, ezt eszi. A lángos elkészítésének számtalan módja van, de most utánajártunk a legízletesebb tészta titkának.

2016.07.29.