Kirándulástippek a húsvéti hosszú hétvégére

Bár pénteken hidegfront érkezik, ahogy közeledünk a hétfőhöz, egyre jobb idő lesz, így adódhat alkalmunk a természetben tölteni egy kis időt. Mutatjuk, hol, milyen korlátozásokat léptetnek életbe, és hogy hova érdemes menni.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Somogyvári D. György (kimelt kép)
2021. március 31.

Bár pénteken hidegfront érkezik, ahogy közeledünk a hétfőhöz, egyre jobb idő lesz, így adódhat alkalmunk a természetben tölteni egy kis időt. Mutatjuk, hol, milyen korlátozásokat léptetnek életbe, és hogy hova érdemes menni.

A hidegfront már péntek hajnalban megérkezik az Időkép szerint, erős széllel, helyenként záporokkal, 15-22 Celsius fokkal. Sajnos a szombat sem ígérkezik sokkal kedvezőbbnek az időjárás szempontjából: marad az északnyugati szél, több helyen záporok, zivatarok alakulhatnak ki, 11-16 fok lesz. Vasárnap már egy picivel melegebb lesz: 12-18 fok, de már csak szórványos záporokat és gyengébb szelet ígérnek, amit gomolyfelhők kísérnek. Hétfőre a legjobbak a kilátások: átlag 16 Celsius fok, az eső és a szél egyelőre úgy néz ki, aznap már nem lesz jellemző.

A Hegyvidéki Önkormányzat még a múlt héten hívta fel a figyelmet arra, hogy a Normafán tartózkodók – amennyiben nem egyénileg sétálnak, hanem csoportosulásra kerül sor – viseljenek maszkot és tartsanak távolságot. Az elmúlt hetek tapasztalatai azt mutatják, hogy rengetegen látogatják a Normafát, a járványhelyzet szempontjából viszont sajnos legalább annyira nem kedvező választás, mint például a Városliget, ahol szintén tömegek gyűlnek össze hétvégente.

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság március 30-án posztolta a Facebook-oldalára, hogy egyrészt a barlangok és a bemutatóhelyek továbbra is zárva tartanak, másrészt pedig

lezárnak minden olyan, a kezelésükben lévő helyet, ahol „a fertőzés átadásának minimális lehetősége fennáll”, vagyis a pakolókat, játszótereket, nyilvános illemhelyeket és pihenőhelyeket.

A turistaútvonalak és a tanösvények – betartva a védelmi előírásokat – továbbra is látogathatóak. A nemzetipark-igazgatóság azt javasolja, hogy mindenki elsősorban a lakóhelye közelében található természeti környezetben tervezze a kikapcsolódást.

A Balatonnál a nyárihoz hasonló tömegekre számítanak a húsvéti hétvégén az MTI szerint. A Balatoni Szövetség azt kérte, mindenki tartsa be a járványügyi előírásokat. A vendéglátóhelyeken csak elvitelre lehet ételt kérni, a strandok jó részén felújítások zajlanak, az illemhelyek zárva vannak. Ábrahámhegy, Badacsonytomaj, Badacsonytördemic, Balatonrendes, Nemesgulács és Szigliget közös közleményt adott ki, amelyben a polgármesterek együttesen kérték fel a helyi polgárőrséget, hogy segítsék a hatóság munkáját, ellenőrizzék a településeiken a járványügyi szabályok betartását, azaz a másfél méteres távolság és a kijárási tilalom betartását, illetve a maszkhasználatot.

Az Agrárminisztérium a biztonságos erdőlátogatás szabályaira hívja fel a figyelmet. Felméréseik szerint mostanában országosan 25-30%-kal többen kirándulnak, és egyes helyszíneken akár kétszer vagy háromszor is több kiránduló járhat, mint az eddigi években. Külön kiemelik a távolságtartás mellett azt is, hogy csak az egy háztartásban élők kiránduljanak együtt.

Mi azt javasoljuk, hogy most lehetőleg hagyd ki a legpopulárisabb kirándulóhelyeket. Ebben a cikkünkben olyan kihagyhatatlan hazai erdőket gyűjtöttünk össze, amelyek kevésbé ismertek, ám tényleg érdemes őket felkeresni, kezdve a Dénesmajori Csigás-erdőtől a Nagycenki-hársfasorig. Jó ötlet lehet meglátogatni egy-egy eldugott kis pusztatemplomot, már csak az egyedülálló hangulata miatt is. Ide kattintva a Soltszentimre melletti Csonka-toronyról, itt az újhartyáni Mária-kápolnáról, ebben a cikkben a Szent Anna tiszteletére emelt kápolnáról Hanyi-pusztán, itt pedig a pótharaszti templomromról olvashatsz.

Ha vízközelben túráznál, nemrégiben összeszedtünk öt olyan tanösvényt az ország különböző pontjairól, amelyek patakok, folyók, illetve lápvidékek környékén vezetnek, és jó pár börzsönyi „vizes” kirándulást is ajánlunk ebben a cikkben. És ha már víz: a Velencei-tónál nemrégiben két kilátótornyot is emeltek, ezekről itt olvashatsz bővebben. Vendégszerzőink két csodálatos vidéket is bemutattak az elmúlt hetekben egy-egy cikkben: itt a Nagy-mezőről, itt pedig a Keleti-Bakony királyi helyeiről és hófehér szikláiról olvashatsz.

Szélesvásznú rétek egésznapos elvonulásokhoz címen futott egy válogatásunk azokról a klassz mezőkről, dombtetőkről, amelyeket elsőre talán senkinek nem jutna eszébe célba venni. Ajánljuk figyelmedbe azokat a tanösvényeket is, amelyek tavasszal a legszebbek, és ha kimaxolnád a virágos élményeket, ne feledd: számos arborétum (természetesen a járványügyi szabályok betartásával) jelenleg is látogatható. Azért persze a rossz időre is fel kell készülni: itt olvashatod könyvajánlónkat olyan kötetekkel, amelyek minden természetszerető számára klassz kikapcsolódást nyújthatnak.

Cikkajánló