Errefelé mozdulj ki a hosszú hétvégén

Végre négy teljes szabadnap a rendelkezésünkre áll, így az aktív és a passzív kikapcsolódás is bőven belefér a hétvégébe. Most mindkettőhöz adunk jó pár klassz ötletet.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Gulyás Attila (Kiemelt kép)
2022. március 11.

Végre négy teljes szabadnap a rendelkezésünkre áll, így az aktív és a passzív kikapcsolódás is bőven belefér a hétvégébe. Most mindkettőhöz adunk jó pár klassz ötletet.

Bár az igazán tavaszias időjárás még kicsit várat magára, az elkövetkezendő napokban egyre feljebb kúszik a hőmérő higanyszála, és ami fontos, napsütés is várható, esőt viszont nem jósolnak. Így már semmi nem tarthat vissza, ha a szabadban szeretnél kikapcsolódni, amihez van is néhány jó tippünk. Az elmúlt időszakban tett túráink közül szemezgettünk.

Virágos programok

A természet már elkezdett ébredezni, amiről a tavasz első virágainak megjelenése tanúskodik. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk nektek öt arborétumot az Alcsútitól a Szarvasiig, ahol csodaszép virágokban lehet gyönyörködni. Nagy felfedezésünk volt idén a Soroksári Botanikus Kert, ami azért is szuper, mert viszonylag kevésbé felkapott, és azért is, mert a tavasz összes virágát szemügyre veheted benne. A terület kutyával is látogatható, amennyiben a kedvencedet pórázon tartod.

Krókuszszőnyeg, csillagvirág-tenger, tőzikedömping? Ebből a cikkünkből kiderül, hol láthatsz ilyesmit. És ha már csillagvirágok, tavaly nagy sikert aratott olvasóink között a Csepel-sziget mesés ártéri erdeje, ahol szintén találkozhatsz a tavasz hírmondóival. 2021-ben jártunk először a Gödöllői Arborétumban is, itt klassz sétát lehet tenni, miközben akár nem kevesebb, mint 154-féle erdőn áthaladhatsz. Melyik tőzikerajongó ne hallott volna a Csáfordi-erdőről? Ha azonban egy kevésbé ismert tőzikés helyszínt keresel, a Bakony titkos zugát ajánljuk a figyelmedbe.

Túragyűjtemény - Ahol a tavasz a legvarázslatosabb

Még tavaly kértük meg a nemzetipark-igazgatóságok szakembereit, hogy olyan helyszíneket ajánljanak a figyelmünkbe, ahol márciusban tárul a szemünk elé a legcsodásabb látvány. Többek között a Szeged melletti „Csodarétet” és a Dunaalmási Kőpite Túrakörök tanösvényt ajánlották a figyelmünkbe, ezekről és más izgalmas helyszínekről ide kattintva olvashatsz. Február közepén látogattunk el a kevésbé ismert, de annál érdekesebb veresegyházi tavakhoz, ahol a környék akkor még igencsak kopár volt, ám még így is fotóra kívánkozott a látvány. Ha kíváncsi vagy, mi változott ott néhány hét alatt, és mondjuk egy medvefarmos látogatást szívesen levezetnél egy kis kirándulással, ajánljuk a figyelmedbe a csodás tórendszert, ami nem mellesleg elsőosztályú piknikezőhely is.

Aki nem szokványos programra szomjazik, annak is van egy jó tippünk. Tudtad, hogy Magyarországnak piramisa is van? Természetesen semmi köze az Egyiptomiakhoz, de hogy mégis mi célból építették és milyen túrát lehet köré szervezni, az ide kattintva kiderül. Ha pedig a Bakony egy kevésbé ismert arcára vagy kíváncsi, ezt a túrát ajánljuk, ahol már maga az indulás is különleges, ugyanis egy japán torii kapun lehet átlépni. Jöhet egy szuper túra vadregényes szurdokokban? Irány a Bükkalja, ahol barlanglakásokat, kaptárköveket és látványos panorámákat csodálhatsz meg.

Nemrégiben körtúrára fűztük a Vértes legjeit és bejártuk a Gerecse sasbérceit is. Jártunk a Dunakanyar leghangulatosabb túraútvonalán, a legendás Spartacus-ösvényen– mind olyan helyszínek, amelyek nemcsak nyáron vagy ősszel látványosak.

Ha Budapest környékén élsz, szemezgess bátran ebből az összeállításunkból, amelyben nem annyira ismert, mégis különleges célpontokat gyűjtöttünk össze. Egy nap alatt is teljesíthető jelvényszerző túrákat találsz ebben a cikkben, amiben természetesen hosszú távra is adunk ötleteket.

Kiállítások - Ahol az egész családnak leesik az álla

Ha a kirándulást egy tartalmas programmal egészítenéd ki, a napokban megnyílt Bükki Csillagdát ajánljuk a figyelmedbe, ahol megismerheted az égbolt titkait, kipróbálhatod a VR-szobát, vagy végigmehetsz az épület közelében vezető Bolygótúra tanösvényen. Szintén most nyílt meg az egész Európában kuriózumnak számító műemlékegyüttes, a felújított majki kamalduli remeteség. És még egy ötlet: néhány hete jártunk a miskolci Pannon-tenger Múzeumban, ahol egyebek mellett a bükkábrányi ősfákkal, a dinoszauruszok korával és értékes ásványokkal lehet megismerkedni, ezt egyszer mindenkinek kötelező látni!

Extra tipp: családi kvízest

Egy kalandos nap méltó lezárása lehet egy szórakoztató kvíz természetjárás témában, amiből az oldalunkon jó néhányat találsz. Íme, néhány a legjobbak közül:

Még több kvízért kattints ide!

Cikkajánló