Kikeleti túratippek a húsvéti hosszú hétvégére

Egy csokorra való terepi ötlettel készültünk mindazok számára, akik még nem döntötték el merre is induljanak a következő négy napban. Válogatásunkban mindenki kedvére csemegézhet a hosszabb és rövidebb útvonalak és élményekben gazdag helyszínek közül az egész országban.

Szöveg:
2022. április 15.

Egy csokorra való terepi ötlettel készültünk mindazok számára, akik még nem döntötték el merre is induljanak a következő négy napban. Válogatásunkban mindenki kedvére csemegézhet a hosszabb és rövidebb útvonalak és élményekben gazdag helyszínek közül az egész országban.

A tavasz a felfedezések időszaka. A természet ébredező frissessége, a gyönyörködtető sokszínű kikelet, mind-mind olyan erő, ami a legtöbb embert a szabadba csábít. Ilyenkor még a kopárabb tájak is hívogató virágmezőbe borulnak, mint például a Vértes déli dolomitsziklás peremvidéke, amely páratlan szubmediterrán környezetet tár elénk. A Csákvár határában magasodó Haraszt-hegyen akár egy rövid túrával is megismerhetjük látványos és védett vértesi értékekkel, melyek tavasszal kihagyhatatlan tarka pompával kápráztatnak.

A csupán 3,5 km hosszú Haraszt-hegyi tanösvény nem kizárólag a növényekről, hanem a panorámáról és a csipkézett sziklaélekről is szól, melyek méreteiben messze elmaradnak a magasabban fekvő régiók hegyvilágától, azonban hangulatukban méltón idézik azokat. Hogy milyen növényritkaságokra lelhetünk e rövid, de tartalmas kirándulás során, arról a Kikeleti körtúra a Haraszt-hegyen című cikkünkben olvashatsz részletesen.

Fedezd fel a Vértes páratlan sziklaodúját

A haraszt-hegyi kirándulást érdemes összekötni egy szintén Csákvár határában, a Guba-hegy délkeleti sziklás oldalán megbúvó nevezetesség felkeresésével, amit hajdanán ősállatok laktak, a vadászat istennőjének szentélyeként is használták, ma pedig a Vértes talán leglátványosabb barlangja. A Csákvári-, vagy másik nevén Báracháza-barlangot bárki szabadon felkeresheti, felfedezéséhez pedig nem kell barlangásznak lennünk, csupán egy fejlámpára van szükségünk, ha belülről is megcsodálnánk a csupán pár tíz méteres, három jellegzetes szádával felszínre nyíló sziklaüreget. Ide kattintva megtudhatod milyen sokrétű értékkel bír, illetve hogy pontosan hol találod ezt az izgalmas helyszín.

Túratippek a pilisi és visegrádi hegyek csodáival

Természeti kincsek és történelmi nyomok egy helyen. Akár ilyen egyszerűen is megfogalmazhatjuk a Pilis hegység és Esztergom szomszédságában álló Strázsa-hegyek sokszínű környezetét, amit egy rövid tanösvény túra keretében érdemes felfedezni. A Strázsa-hegy meredek hegyoldalában a lejtősztyepp élővilágát figyelhetjük meg, ami főleg tavasszal színes, ragyogóan megfestve az önmagában kopár hegyoldalt. A nevében is sokat sejtető Strázsa-hegy ugyanakkor más érdekességeket is tartogat az idelátogatónak: a Sokat látott őrhegyek a Pilis szélén – című cikkünkben kiderül, mi mindenért érdemes ide ellátogatni.

A Strázsa-hegyektől alig egy kőhajításnyira találjuk a Sátorkőpusztai-barlangot, illetve egy kicsivel odébb a Kétágú-hegy panorámás szirtjeit, ami ilyenkor tavasszal nem csupán panorámájával fogja lenyűgözni az erre járót.

A Pilis és a visegrádi hegyek roppant változatos tájat, számtalan remek túrahelyszíneket biztosít a kikapcsolódásra, melyeket képtelenség lenne egy cikkben bemutatni. A Kikeleti túratipp a pilisi és visegrádi hegyek csodáival című hét túrát bemutató összefoglalónkban jó pár olyan ismert és eldugottabb helyről olvashatsz, melyek tavasszal még varázslatosabbak. Legyen szó kilátótúráról vagy barlangos tematikáról, ezen a vidéken bőven lehet válogatni a programok közül.

Bakonyi élmények
Még a sokak által ismert és kedvelt Bakonynak is megvannak azok az eldugott részei, melyek még rejtve maradtak a turistahadak előtt. Ezen a vidéken kirándulók elsődleges célpontjai a hegység bámulatos és vadregényes patakvölgyei és szurdokai, melyek közt akad olyan is, ahol tömegekre nem, de vadregényes élményre és izgalmas földtörténeti leletekre ugyanúgy számíthatunk.

Az egyik ilyen rejtett vadon a Bakonyban a Kertes-kői-szurdok pompás sziklakatlanja, ahol kőgörgeteges ösvényen követjük az itt csörgedező patakot, amin számos alkalommal át is kell kelni. Figyelem! Tavasszal különösen nehezen járható útszakaszról van szó, ami páratlan szépségét csak azoknak fedi fel, akik nem riadnak vissza egy kis terepezéstől, illetve egy kis sártól.

Az Öreg-Bakony egy félreeső szegletében, Zirctől délre, Olaszfalu határában ősi élőlények nyomait rejtő kőzetek, látványos ördögszántások, egy nagyszerű sziklafal és panorámás mezők várják a felfedező kedvű kirándulókat. Az Eperjes-hegy sok millió éves rögét bebarangoló tanösvény a Bakony egyik legpompásabb sziklakertjébe kalauzol el, ahol több csoda is vár.

Balatoni célpontok

Egy-két évtizede a Somló hajdanvolt tűzhányóját még kevés turista ismerte, de ha tanúhegyekről van szó, a legtöbben manapság is csupán a Balatont övező látványos magaslatokra gondolnak. Pedig a balatoni táj és a Bakony peremén álló Somló legalább annyit tud, mint a magyar tenger partján sorakozó társai. Első pillantásra a hegyláb szoknyáját díszítő szőlőültetvények és különleges bazaltformák vonzzák az erre járó tekintetét, közelebbről hangulatos borospincék és kanyargó sziklateraszok gyönyörködtetnek, a hegytető meghódításával pedig változatos növényvilágot, romantikus – közelmúltban felújított – várromot és egy panorámás kilátót is megismerhetünk. Ebben az írásunkban további részleteket olvashatsz eme sokrétű helyszínről.

Fedezd fel a Halápot, a Balaton „új” tanúhegyét. Bár a balatoni táj egyik legfiatalabb hegyéről beszélünk, természetesen nem mostanában keletkezett. Újdonsága elsősorban abban rejlik, hogy közel száz évig nem lehetett rá felkapaszkodni, az eddig elzárt bazaltcsodái pedig lenyűgözőek, nem beszélve a fenséges panorámájáról.


Egy-két mátrai tipp
Hazánk más hegységeiben aligha találunk ilyen sziklameredélyeket, vadregényes bükkösöket, keskeny gerincéleken vezető ösvényeket, mint a Mátra bűvöletes környezetében. A hegység eszenciáját akár egy nem túl megerőltető, Mátraszentlászlóról induló körtúrára is felfűzhetjük. A mindössze 15 km hosszú út során megtapasztalhatjuk a Vörös-kő, a Newton-szikla és az Ágasvár panorámáját, az Óvár látványos sáncmaradványait, illetve a Csörgő-patak csodálatos völgyszorosát. Mindezekről ebben cikkünkben olvashatsz részletesen.

A Mátra nyugati szeglete azonban még számos csodát rejt. Ez a Mátrakeresztesről induló túra vadregényes sziklákat, megkapó vízesést, egy páratlan turistamenedéket és további csodálatos panorámahelyszíneket tartogat mindazok számára, akik nem riadnak vissza a kaptatóktól.

Bükki kalandok
A természetjárók számára a legnagyobb átlagmagasságú hegységünk főként a panorámás sziklateraszairól, lenyűgöző barlangjairól ismeretes, ugyanakkor van egy óriási tájsebe, ami szintén a Bükk páratlan nevezetessége közé sorolandó. Ez a bányászat által megskalpolt bükki bérc a Bél-kő, melynek monumentális méretei már messziről vonzzák a tekintetet, ugyanakkor kíváncsivá is teszik az embert: vajon mi történt itt anno? Hogy miért érdemes meghódítani ezt a hegyet, hogy mi mindenről mesél a sokat látott Bél-kő, arról itt tudhatsz meg többet.

Mecseki várak és élmények

A Dunántúl déli részén emelkedő Mecsek több szempontból is kiváló túracélpont. A tájképi, geológiai, természeti értékekben egyaránt gazdag hegység bőven tartogat látványos történelmi emlékeket is, amelyeket egy kirándulás során vétek lenne kihagyni. A Várak a Mecsekben túramozgalom látványos középkori erősségekhez, elfeledett földvárakhoz kalauzol el minket, mindeközben a hegység számos más értékét is bemutatva. Ez a túraleírás azok számára is tippet adhat a terepezésre, akik nem szeretik a jelvényszerzéssel járó kötöttségeket.

A csodákat rejtő Cserhát
Legyen szó természeti vagy épített értékről, ez a Mátrától a Börzsönyig elterülő dombvidék tele van felfedezni valóval. Magával ragadó túracélpontokat találunk például Buják környékén, ahol többek között várromot és egy festői kilátót tekinthetünk meg, de innen nem túl messze Bér határában egy különleges kőcsúzdát is felkereshetünk. Ellátogathatunk a titokzatos kézhez, ami úgyszólván földből nőtt ki a Felsőtold feletti hegyoldalban, vagy ennek a széles vidéknek jó pár kilátójához is eltúrázhatunk.

Gerecse kevésbé ismert részén
Dunaalmás határában sziklás múltidézés és egyedi táj várja a Dunaalmási Kőpite Túrakörök felfedezőit. A látványos római-kori emlékeket bemutató túraútvonalak a Gerecse olyan értékeit tárják elénk melyek nem igazán vannak a köztudatban, annak ellenére, hogy a hegység ezen eldugott szeglete is bőven kiérdemli a természetjárók figyelmét. Panorámás dombjai geológiai értékeket, látványos történelmi emlékeket és változatos élővilágot rejtenek. Kattints ide a felfedezéshez.

Zemplén legszebb kilátópontjai

Nem mindennapi panorámaélményt nyújtanak a Zemplén belső, vadregényes táján magasodó sziklabércek. Híresebb ormai közül az Országos Kéktúra mentén is találunk párat, amiket az erre járóknak bűn kihagyniuk. A kéktúra Makkoshotyka és Regéc között vezető szakaszán – azon belül is a Háromhuta feletti részen – kék háromszögjelzésű ösvények ágaznak le a nagy részben erdészeti úton haladó nyomvonalról. Aki ezekre a kitérőkre rest rászánni a plusz métereket és időt, az a Zemplén legszebb kilátópontjairól marad le, melyek nem csupán nagyszerű rálátást engednek a hegység zárt, sűrűn tagolt rengetegére, de lenyűgöző sziklaélményeket is tartogatnak. Ebben a túraajánlóban mindezekről részleteket is olvashatsz.

Kirándulás a Kőszegi-hegység rejtett értékeihez
Ezt a 31 km hosszú, hegységet bebarangoló tematikát akár egy nap alatt is kényelmesen lejárhatjuk, amiért még jelvényt is szerezhetünk. A Kőszegi Jurisics-vártól induló körtúra olyan kevésbé híres turista célpontokat fűz fel, mint többek között az Ördög-árok bámulatos mélyútja, az elfeledett Szálasi-bunker, a legendás Gyilkos-szikla vagy a Cák pompás pincesora. A túra útvonaláról és részleteiről ide kattintva olvashatsz részletesen.

Cikkajánló