MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya

Ti írtátok

2019.08.19.
Medvék nyomában a Kohász Kéktúrán
Egykor virágzó, ma már kissé elfeledett északi tájakat köt össze, a salgótarjáni vasútállomástól Ózdon át a Diósgyőri Acélművekig húzódik és közel fél évszázada létezik a 117 km hosszú, kék sáv jelzésű túraútvonal, amely egyedülállóan szép...
2019.08.13.
Magashegyi élmények a határtól egyórányira
Északi szomszédunk kétezresein fellelkesülve szétnéztünk egy kicsit nyugatabbra is. Mivel a Hohe Wandot már kipipáltuk, maradt a Keleti-Alpok legközelebbi magashegyi párja, az osztrák határ közeli Rax és Schneeberg.  
2019.08.05.
Életre szóló élmény volt a Milicen ébredni a „másfélmilliósokkal”
Fent állni a Nagy-Milic csúcsán egy júliusi hajnalon, és a legendás Másfélmillió lépés Magyarországon című filmsorozat stábjának tagjaival nekivágni a nagy kék útnak. Azt hiszem, ez az álomvilág kategóriába tartozik egy magamfajta, mezei kéktúrázó számára...
2019.08.04.
A boldogság zöld szigetén mindenki tud magyarul
Párszor feltették már nekem a kérdést, hogy némi tapasztalattal felvértezve mit ajánlanék annak, aki először készül Horvátországba, biztosra akar menni, és egy jól sikerült nyaralás élményével szeretne hazajönni. Mindig ugyanazt válaszolom: irány a Rab...
2019.07.27.
A vértesi szellemfalu és a Géza-pihenő nyomában
A Vértes lábánál megbúvó Gánt községet a kirándulók leginkább a felhagyott bauxitbánya téglavörös katlanjáról ismerik, pedig a környék más érdekességeket is tartogat. Ismerkedjünk meg az elhagyott faluval, Kápolnapusztával, majd tegyük fel koronaként...
2019.07.22.
Nyáresti túra későn kelőknek Dobogókőtől Pajkaszegig
Pénteken estefelé, a heti mókuskerékből kiszabadulva három kívánságunk volt csupán a másnapra tervezett kirándulással kapcsolatban. A forróságból menjünk hűvös, erdei környezetbe, legyenek szép, érdekes látnivalók, és végül, de nem utolsósorban, ne...
Aranyhíd a Balatonon a tihanyi őrtornyokhoz
Titokzatos római őrtorony maradványai a Csúcs-hegyen, több ezer éves földvár sáncai az Óváron, gejzírkúpok látványos sziklacsipkéi, az utolsó igazi, erdős partszakasz vagy éppen az Apáti-hegyen álló Őrtorony-kilátó csodás panorámája. Vajon ezek hallatán mindenki tudja, hogy hol járunk? 2019.07.21.
A Dolomitok jelképe: a Drei Zinnen
Az Alpok észak-olaszországi hegycsoportja, a Dolomitok 2009 óta a világörökség része. Leglátványosabb sziklaformációja a Drei Zinnen, vagy magyarul „Hármas-hegyorom” a tömegturizmus helyszínévé vált. Mindez semmit sem von le a páratlan természeti jelenség értékéből, csak felkeresését jól kell időzíteni.  2019.07.20.
Egy küzdelmesen szép gerinctúra az Alacsony-Tátrában
Tudtuk, hogy nehéz lesz, hiszen ez a Kárpátok ívének egyik leghosszabb összefüggő gerincútja. Tudtuk, hogy május végén vagy szerencsénk lesz az idővel, vagy nagyon nem. Ez utóbbi jött be, de hát az ember barátja egyszer negyven éves. A felhőket belülről szemlélve a tomboló elemek között sokat néztünk befele: lélekemelő megpróbáltatás lett a túrából. 2019.07.19.
A Bakonyban mindig jó kirándulni
Bakonybél (mint tudhatjuk) a világ közepe, ráadásul ezeréves. Azaz: kihagyhatatlan! Kétszeri 48-as teljesítés után ezúttal a huszonötösre esett a választásunk, és most sem csalódtunk! Dacára a szépen zuhogó esőnek, pompásan éreztük magunkat, és megcsodálhattuk „szeretett Bakonyunk” újabb arcát. 2019.07.15.
Akit a mozdony füstje megcsapott, húzzon néha bakancsot
Vajon ki gondolta volna, hogy régen még gőzmozdony is csühögött a Bükk-fennsíkon, a ma már szigorúan védett őserdő közelében? Vagy, hogy a Magas-Bakony legszebb hegyei közt vadregényes sziklaszorosokban apró dízelmozdonyok pöfékeltek az erdők mélyén? És azt, hogy Nógrád megye legnagyobb vonatrablása éppen a Medves-fennsíkra tartó kőszállító kisvasút alagútjánál történt?   2019.07.06.
Megtisztítottuk az Ipolyt a szeméttengertől
Mi kell egy lakástakarításhoz? Porszívó, takarítóeszközök és nagy elszántság. No és ha egy folyót akarok kitakarítani? Társak, takarítóeszközök, nagy elszántság és… Inkább lássuk, hogyan csinálja ezt immár 12. alkalommal a Magosfa Alapítvány!?  2019.07.04.
A Soproni-hegységgel nem lehet betelni
Terepfutók között könnyű elcsábulni – és túrázóként is belefutni, kocogni. A SopronTrail pompás hangulata, nyüzsgése és forgataga magával ragadó és egészen különleges. Ehhez hozzájön a szuper ellátás, Brennbergbánya miliője, sok kedves ember – no és a Lövérek szépsége.  2019.06.27.
„Olajos” barangolások a Zalai-dombvidéken
Régi időket visszaidézve barangolok a dimbes-dombos zalai tájon. Nem vagyok egyedül, sokan, száznál is többen birkózunk a 10, 20, 30 és a legedzettebbek a 40 km-es távval. „olajos” ez a körút, mert megismertet a zalai olajos múlt megmaradt tárgyi emlékeivel, elvisz egy darabon Papp Simon útján, így tiszteleg a magyar kőolajbányászat megteremtőjének emléke előtt.  2019.06.25.
A Balaton-felvidék titkos szeglete: a Zádor-hegy környéke
Igyekeztem úgy szoktatni a családomat, hogy a balatoni nyaralások alatt csak a délelőtti kirándulások, túrák után menjünk strandolni. Ugyanis rengeteg szebbnél-szebb ismeretlen túraútvonal vár ránk a Balaton-felvidéken. Most egy csodálatosan szép körutat jártunk be együtt Pécselytől északra. A szint minimális, az élmény viszont maximális. 2019.06.24.


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. augusztus
Czigány Dávid:
Tornyosuló
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...