MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya

Ti írtátok

2019.07.15.
A Bakonyban mindig jó kirándulni
Bakonybél (mint tudhatjuk) a világ közepe, ráadásul ezeréves. Azaz: kihagyhatatlan! Kétszeri 48-as teljesítés után ezúttal a huszonötösre esett a választásunk, és most sem csalódtunk! Dacára a szépen zuhogó esőnek, pompásan éreztük magunkat, és megcsodálhattuk...
2019.07.06.
Akit a mozdony füstje megcsapott, húzzon néha bakancsot
Vajon ki gondolta volna, hogy régen még gőzmozdony is csühögött a Bükk-fennsíkon, a ma már szigorúan védett őserdő közelében? Vagy, hogy a Magas-Bakony legszebb hegyei közt vadregényes sziklaszorosokban apró dízelmozdonyok pöfékeltek az erdők mélyén? És...
2019.07.04.
Megtisztítottuk az Ipolyt a szeméttengertől
Mi kell egy lakástakarításhoz? Porszívó, takarítóeszközök és nagy elszántság. No és ha egy folyót akarok kitakarítani? Társak, takarítóeszközök, nagy elszántság és… Inkább lássuk, hogyan csinálja ezt immár 12. alkalommal a Magosfa Alapítvány!? 
2019.06.27.
A Soproni-hegységgel nem lehet betelni
Terepfutók között könnyű elcsábulni – és túrázóként is belefutni, kocogni. A SopronTrail pompás hangulata, nyüzsgése és forgataga magával ragadó és egészen különleges. Ehhez hozzájön a szuper ellátás, Brennbergbánya miliője, sok kedves ember – no...
2019.06.25.
„Olajos” barangolások a Zalai-dombvidéken
Régi időket visszaidézve barangolok a dimbes-dombos zalai tájon. Nem vagyok egyedül, sokan, száznál is többen birkózunk a 10, 20, 30 és a legedzettebbek a 40 km-es távval. „olajos” ez a körút, mert megismertet a zalai olajos múlt megmaradt tárgyi emlékeivel...
2019.06.24.
A Balaton-felvidék titkos szeglete: a Zádor-hegy környéke
Igyekeztem úgy szoktatni a családomat, hogy a balatoni nyaralások alatt csak a délelőtti kirándulások, túrák után menjünk strandolni. Ugyanis rengeteg szebbnél-szebb ismeretlen túraútvonal vár ránk a Balaton-felvidéken. Most egy csodálatosan szép körutat jártunk...
Körtúra a Visegrádi-hegység ikonikus helyszínein
A Visegrádi-hegység legnépszerűbb családi kirándulóhelyeinek egyike a Dömör-kapu és a Lajos-forrás. Szentendrétől alig tíz kilométerre helyezkednek el, háztól-házig aszfaltúton közelíthetjük meg, hétvégente pedig tömegközlekedéssel is odajuthatunk. A friss levegőn tervezett röpke kiruccanástól kezdve hosszabb túrák kiindulópontjaként is kitűnő, és a bringásoknak is ideális. 2019.06.17.
Zöld táj, szelíd lankák – Sokorói kalandok
Kevésbé közismert táj, de a rendezés mindig profi és igényes. A Sokorói Kalandok Teljesítménytúra időpontválasztása szinte garantálja a nyári meleget: mindig Pünkösd napján tartják. Ez a hőség alaposan megnehezíti az indulók dolgát, akik idén is igen nagy számban érkeztek.  2019.06.12.
A Nagy-Milic kincsei
Az ország északkeleti szegletében, a Zempléni-hegység szlovák határ menti peremvidékén, a Hegyköz lankái felett méltóságteljesen áll őrt egy hatalmas hegyvonulat, mely kagylóhéjként, védelmezőn öleli legszebb gyöngyszemét, a hófehéren csillogó füzéri várat. 2019.06.01.
Növénykavalkád és malacos kalandok a Zselic szívében
Kaposvártól délre egy szív alakot formál a térkép erdőségeket jelző zöld foltja. Célunk a legszebb és legértékesebb rész, a Zselicben található ropolyi erdőrezervátum felfedezése, és a közeli Pölöskei-rét a sárgaliliomokkal. 2019.05.28.
Kincseket találtunk alig negyedórára Szilvásváradtól
Upponyi-szoros, Damasa-szakadék, Három-kő-bérc, Kalica-tető, Lázbérci-tó – az Upponyi-hegység mélyén megbúvó gyönyörű bércek és sziklaszorosok nevének hallatán még a gyakorlottabb természetjárók közül is akad, aki felkapja a fejét, és elgondolkozva állapítja meg: itt bizony még nem jártam. 2019.05.19.
Bazilikák az erdő mélyén
Magyarországon számos olyan hely létezik, ahol a szakralitás és a természet szorosan összefonódik. Túracélpontként választott, csodálatos környezetbe épített templomaink a természetjárás örömén túl lelki feltöltődésre is szolgálnak. 2019.05.12.
Óbükk, az ismeretlen föld
Magyarország északi peremén, a történelmi Nógrád és Gömör vármegyék határán hullámzó Vajdavár-homokkővidék, vagy ahogyan a helyiek hívják, az Óbükk a turisták előtt még ma is terra incognita, azaz ismeretlen terület.   2019.05.11.
Barangolás a vadregényes „Kicikla-szurdokban”
Hosszú-hosszú esztendők után végre sikerült nem munkával ünnepelni a munka ünnepét. Egy múltbéli adósságunkat pipáltuk ki, mivel a RP-DDK vándorlás során egy novemberi esős napon jártunk Nagybakónak környékén, és akkor életveszélyes lett volna felkeresni a Kőszikla-szurdokot. 2019.05.07.
Egy nap, két teljesítménytúra – Sümeg és a Somló
Két rövid túra kitűnő párosítás, főleg, ha elég közel vannak egymáshoz. Márpedig Sümeg és a Somló között alig fél órás autóutat kell csak megtenni. Kézenfekvő választás volt tehát a Fehér-kövek és a Barangolás a Somlón teljesítménytúra. A közelség egyáltalán nem jelentett egyhangúságot. 2019.05.06.


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. július
Czigány Dávid:
Tornyosuló
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...