MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya

Ti írtátok

A Medves türkizkék gyöngyszeme: a Tavas-bánya
Függőlegesen felugró hatalmas sziklafalak közt kékeszölden csillogó víztükörrel megbújó kicsiny tengerszem, melynek vizében édesvízi medúzák, kárászok élik mindennapi életüket. Joggal gondolja bárki ezek hallatán, hogy valamely határainkon túl eső magashegységben jártunk. Pedig „csupán” a páratlan látnivalók sokaságát felvonultató Karancs–Medves-vidék egyik legszebb gyöngyszemét, a Tavas-bányát kerestük fel.  2019.03.16.
A kakasmandikó és társai
Mi a kakasmandikó? Színes tollú madár, virág vagy egy domb neve? Akár egy kvízműsor kérdése is lehetne. Néhány évvel ezelőtt még nem tudtam volna határozott feleletet adni. Egy kis gondolkodás után a dombot választottam volna, a Kandikóval, a Zalai-dombság egyik legmagasabb pontjával összefüggésbe hozva. Kandikó, kakasmandikó? Hasonló szavak végül is. Tévedtem, nem domb, bár a Zalai-dombvidéken is él kakasmandikó.  2019.03.14.
Művészetek, völgyek és hegyek a Balaton-felvidéken
A közismert Művészetek Völgye eseményt nyáron rendezik; hőségben, nyüzsgő sokaságban és tumultusban. Ám a táj szépsége miatt is érdemes felkeresni a környéket. A hegyek-völgyek, sziklák és kilátópontok, a helyi épületek – és persze maga a csodás természet is, mind-mind megérnek egy felfedezést. Kiváló alkalom erre a békés, csendes kora tavasz időszak – és a Művészetek Völgye 36 teljesítménytúra. 2019.03.14.
A tavasz csodái a Bakonyban
Reguly Antal, a neves néprajzkutató emlékére jártuk be „szeretett Bakonyunk” szépséges ösvényeit, változatos tájait. Zirc és a Cuha patak, Károlyháza és Csesznek, a Bakonyvasút és Vinye, Porva és a Pintér-hegy mind-mind belefért ebbe a 35 kilométerbe. Remek vonalvezetés, kitűnő rendezés – és a tavasz megannyi csodája várta a teljesítménytúrázókat. 2019.03.13.
Ilyen egy kellemes „munkatúra” a Pilisben
A hétvégi jó időt kihasználva egy kis túrára készültem. Mivel amúgy is lett volna tennivalóm az erdőben, összekötöttem a kellemest a hasznossal: „munkatúrára” mentem.  2019.03.12.
A Cserhát gyöngyszeme: Alsópetény
A Cserhát dimbes-dombos lankái között megbúvó idilli falucska, Alsópetény nemcsak gazdag történelmi emlékei miatt érdemes látogatásra, de a Romhányi-hegyen a közelmúltban épített kilátó körpanorámája is megér egy jó kis kirándulást.  2019.03.12.
Zalaszántótól Sümegig, a Béke-szentélytől a géppuskafészekig
Európa egyik legnagyobb buddhista szentélye Zalaszántón, a sümegi utcák romantikus hangulata, Tátika csodaszép fekvésű, medvehagyma-illatú várromja, a Sarvaly-forrás kristálytiszta vizének kortyolgatása, sőt még egy világháborús géppuskafészek felfedezése is belefért egyetlen túranapba az Országos Kéktúra Zalaszántótól Sümegig kanyargó alig húsz kilométeres szakaszának bejárása során.  2019.03.09.
Galopp a zalai tájban
Vajon milyen tereppel fogad a zalai fazekasok, vagyis gerencsérek földje? Ez talán a legnagyobb kérdés a Göcsej Galopp előtt a teljesítménytúrázók és terepfutók számára. Ahogy maga a rendezőcsapat is megfogalmazta már előre: „Jó idő lesz és sok sár. Ez a Göcsej!” 2019.03.06.
Kiss Péter-emléktúra a Mátrában
A neves hegymászó emlékére immáron 6. alkalommal rendezték meg a Mátra egyik legszebb részein végigvezető teljesítménytúrát, amely az idén is komoly erőpróbát jelentett a résztvevőknek. 2019.03.02.
Kettéhasadt hegy a Medves peremén: a Szilvás-kő
Salgótarján felett, a szlovák határvidéken terül el Európa legnagyobb kiterjedésű bazaltplatója, a Medves-fennsík. Vulkánok tüzében született bazaltcsúcsai, kőbányáinak sziklafalai, középkori várainak romjai a mesék világát idézik.  2019.02.28.
Miért a Mátra Magyarország teteje?
A kézenfekvő válasz, hogy a trianoni és a párizsi békeszerződések miatt, de mi most inkább földtörténeti és nem történelmi szempontból vizsgálódnánk. Azaz jelenlegi határaink között miért a Kékes a legmagasabb „hegycsúcs”? A válasz nem is olyan egyszerű, hiszen a kutatók a Mátrát az Északi-középhegység „legrejtélyesebb” tagjának tartják, kialakulásával kapcsolatban még sok a nyitott, vitatott kérdés.  2019.02.27.
A pilisi Csévi-szirtek alatt
A festői Pilis rejtekén a hegyekkel övezett Piliscsév földrajzi fekvésének köszönhetően ideális kirándulóhely. A falu felett magasodó Basina szikláról páratlan a panoráma, de a közelben találjuk a kolostorromjáról híres Klastrompusztát és a barlangjairól ismert Csévi-szirtet is. 2019.02.26.
Idén is érdemes volt mozdulni a Bakonyvasútért
A Bakonyvasút már védett értékünk, de használni és a teljesítménytúrán részt venni – azaz érte mozdulni – továbbra is érdemes. Barátságos rendezői gárda, kellemes útvonal és a tél végi erdők, hegyek: mind erősítik ezt az érzést. Kis csapatunkkal Eplénytől Zircig 25 kilométeren át túráztunk. 2019.02.25.
Körtúra a hófedte Szitnyán
A Nyugati-Kárpátok legnagyobb kiterjedésű vulkáni eredetű érchegysége, a Selmeci-hegység látványos sziklaalakzataival csalogatja a kirándulókat. Legmagasabb csúcsa, a Szitnya, kellemes, panorámákban gazdag körtúrát kínál. 2019.02.24.
Magyarország hetedik természeti csodája
Az ország legészakibb pontjával is büszkélkedő Füzér község felett 170 méterrel, egy minden évszakban igen látványos bérc tetején áll az ország egyik legszebb vára, melynek a Zempléni-hegység magasabb vonulatai adnak egyedülállóan szép keretet. 2019.02.23.


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. október
Ángyán Krisztián:
Vintgar-szurdok
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...