2014. június 21.: ismét Magyar Úszás Napja!

2013-ban hatalmas sikert aratott, magától értetődik, hogy 2014-ben is lesz Magyar Úszás Napja: ismét az MTV közvetíti az eseménysorozatot, amelynek részeként újra Balatonfüred lesz a házigazdája a LEN Nyíltvízi Úszó Európa Kupa-viadalának. A naptárakba már most érdemes beírni június 21-et.

Szerző:
musz.hu
Fotó:
Lise Boomer
morshus
shutterstock.com
2014. június 6.

2013-ban hatalmas sikert aratott, magától értetődik, hogy 2014-ben is lesz Magyar Úszás Napja: ismét az MTV közvetíti az eseménysorozatot, amelynek részeként újra Balatonfüred lesz a házigazdája a LEN Nyíltvízi Úszó Európa Kupa-viadalának. A naptárakba már most érdemes beírni június 21-et.

A napokban eldőlt, hogy a kormányzat is támogatja az országszerte több mint százezer embert a vízbe csábító rendezvénysorozatot, a Magyar Úszás Napját - így a Magyar Úszó Szövetség hivatalosan is megerősíthette a jelentkezését a LEN-nél, azaz immáron végleges, hogy június 21-én Balatonfüred lesz a helyszíne a Nyíltvízi Európa Kupa harmadik állomásának.
 

A férfiak és a nők 10 kilométeres versenye a fő attrakció, hiszen ismét számíthatunk olimpaiai bajnokunk, a jelenleg a német hosszútávúszó-legendával, Thomas Lurz-cal készülő Risztov Éva indulására, és minden bizonnyal ismét ott lesz a véghajrában az Európa Kupa-összetett versenyét végül megnyerő, most Amerikában tanuló Olasz Anna is.

Ez az esemény egyszersmind próba is: elképzelhetően új pályavonalat tesztelnek majd a szervezők, amely a parthoz közelebb lesz, így onnan is élvezhető lesz a küzdelem - mindezt azért, hogy a 2021-es világbajnokságon már a lehető legtökéletesebb versenyt rendezhessük. „Rendkívül fontos, hogy már most elkezdjük a készülődést, hiszen a nyári, barcelonai világbajnokságon ismét bebizonyosodott: a nyíltvízi úszás már nem a lesajnált, ötödik diszciplina, hanem egyenrangú a többivel - mondta ennek kapcsán Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke. - Kiemelt médiafigyelem övezi, ezrek követik a helyszínen, milliók a képernyők előtt, azaz nagy a felelőssége a mindenkori házigazdának. Nálunk természetesen nem lehet probléma, Bóka István polgármester úr vezetésével egy nagyszerűen felkészült csapattal dolgozhatunk együtt Balatonfüreden is.”

 

                   Risztov Éva

 


 

Az idei nyáron ugyanakkor legalább akkora sikere volt az Olimpiai Úszófesztiválnak, mint a profik versengésének: több mint háromezren úszták le a 2.5 kilométeres távot, köztük olimpiai és világbajnok sportolók, sportvezetők - köztük a jövőre is a rendezvény mellett álló sport-államtitkárságot vezető Simicskó István -, miképp válogatottunk klasszisai is ott voltak a vízben, így Verrasztó Dávid és Cseh László is. Rájuk jövőre is számíthatunk, pontosabban számíthatnak azok, akik újfent eljönnek Balatonfüredre, hogy végigtempózzák a 2.5 kilométeres távot. Sőt, látva az első esemény sikerét, máris több kiváló sportoló jelezte, 2014-ben ő is ott lesz a vízben.

 

 

Balatonfüred 

 

És nem kizárólag Füreden. A Magyar Úszó Szövetség a nagyobb városok vezetőivel karöltve újra szeretné elérni, hogy a Magyar Úszás Napján valóban a lehető legtöbben legyenek ott a medencékben, fürdőkben, tavakban. Az idén nyáron több mint húsz településen lehetett ingyenesen úszni, illetve különféle, a vízhez köthető programokon részt venni - összesen több mint százezren keresték fel ekkor a kijelölt létesítményeket; mindez megismétlődhet 2014-ben is.

 


 

Nagyszerű hír, hogy nem csupán a profik távja lesz maratoni 2014. június 21-én, de a Magyar Televízió közvetítése is - nyáron hatalmas sikere volt a háromórás élő adásnak, a Riskó Géza vezette Telesport csapata olyan magas színvonalon állt helyt, mint a női 10 kilométeren hatalmas csatát vívó Risztov-Olasz kettős; jövőre ismét élőben számolnak be a füredi történésekről, valamint a további kiemelt helyszíneken zajló eseményekről.
 

Cikkajánló