MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2019.03.01. 10:30,   Szöveg: Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság / kmnp.hu,   Fotó: MME, Wikipedia

Ébredeznek a békák és a gőték

A februári meleg hatására már feléledtek az első kétéltűek. A Körös–Maros Nemzeti Parkban az első példányok már február közepén előjöttek, amikor a hőmérő higanyszála 10 fok fölé kúszott és sok volt a napsütés.
 

A kétéltűek a nappali órákban egyre aktívabbak, március elején pedig már megkezdik a szaporodást. Leghamarabb a mocsári békák násztevékenységét lehet megfigyelni, ami nagyon látványos, mivel a hímek ilyenkor néhány napig gyönyörű kék színben pompáznak.

 

Fotó: MME
 
A farkos kétéltűek közül a tarajos gőték és a dunai tarajos gőték is előmásztak már „hibernálóhelyükről”, s lassan megkezdődik a szaporodásuk. A gőtefélék és az unkák, erdei békák mocsaras, iszapos közegben teleltek, a varangyok és az ásóbékák pedig rágcsálók üregeiben.

 

Fotó: Wikipedia 

A kora tavaszi időszakban a vízzel telt, mélyebb keréknyomokban szeretnek leginkább időzni, mert ott a nap hamar felmelegíti a vizet. A februári meleg hatására a rovarok is megélénkültek, így a kétéltűek már tudnak zsákmányolni repülő rovarokat, szúnyogokat, legyeket. Szívesen fogyasztják a gilisztákat is. Az ébredés utáni időszakban még kevesebb táplálékkal is beérik, mert az anyagcseréjük lelassult.


Kapcsolódó cikkek:

Randevú a farmosi békákkal

Otthon is menthetünk békát

Kora tavaszi kétéltűnász

Égszínkék béka lett 2017 kétéltűje


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. szeptember
Herczeg Kinga:
Helix
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...