MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2015.05.23. 12:00,   Szöveg: Nagy Loránd István,   Fotó: Shutterstock

Tengelic - színpompa pintymódra

Magyarország ornitofaunájának legszínpompásabb madarai közé tartozik a más fajokkal gyakorlatilag összetéveszthetetlen, alacsony tengerszint feletti magasságon fekvő lomberdőkben, ültetett fenyvesekben, gyümölcsösökben, szőlőkben, parkokban és kertekben egyaránt előforduló tengelic, amelyet jellegzetes hívóhangja után stiglic néven ismer a népnyelv.

A verébalakúak (Passeriformes) rendjének pintyfélék (Fringillidae) családjába tartozó, nagy elterjedésű területtel és számos alfajjal rendelkező tengelic (Carduelis carduelis) hazánkban igen gyakori, általánosan elterjedt fajnak számít. Állományának nagyságát 690–910 ezer párra becsülték az 1999 és 2002 között zajlott, terepi adatgyűjtésre épülő monitorozási vizsgálatok alapján.

 

 

Testhossza 12–13,5 cm, szárnyfesztávolsága 21–25 cm, testtömege pedig 14–19 gramm. A nyílt élőhelyeket preferáló énekes legkarakterisztikusabb bélyege az adult (öreg, kifejlett, végleges tollruhát viselő) egyedek vörös-fekete-fehér fejmintázata, valamint a fekete szárny nagyméretű, sárga színű panelje, amely már a fiatalokon is szembetűnő. A juvenilis (fészekből kirepült, fiatalkori tollruháját viselő) tengelic finoman csíkozott, szürkésfehér fejéről még hiányzik a jellegzetes színhármas. A nemek (tehát a hímek és a nőstények) rendkívül hasonlók, terepen nem elkülöníthetők.

 

Magyarországon rendszerint évente kétszer – május és augusztus között – kerül sor költésre. Kicsiny, vastag falú, viszonylag mély, mívesen kivitelezett fészkét a fák koronájának több méteres magasságban lévő ágvilláira építi a tojó. Az általában 5 tojásból álló fészekaljon 12-13 napig kotlik, s ez idő alatt a hím gondoskodik táplálásáról.

 

A kikelő apróságok 13–15 napig élvezik az otthon melegét, valamint további egy hétig a szülők által biztosított „tengelicmenüt”. Utóbbi eleinte rovarokat és pókokat is nagy mennyiségben tartalmaz, a második héttől azonban vegetáriánus jelleget ölt – ez talán nem is meglepő egy olyan madárfajnál, amelynek egyedei rajonganak a bogáncs- és aszatfajok fészekvirágzatában érlelődő magvakért, melyek „kibányászásában” remek szolgálatot tesz a csipeszhez hasonló, hegyes, elefántcsontszínű csőr. A hazai tengelicállomány nagyobbik része állandó, míg a kisebbik ún. rövidtávú vonuló. Horvátországból, Észak-Olaszországból, Albániából, Bulgáriából és Görögországból egyaránt rendelkezésre állnak megkerülési adatok – „világjáró” tengeliceink legkedveltebb telelőterülete a Balkán-félsziget.

 

 

Kiemelt oltalom

A tengelic (Carduelis carduelis) a védett fajok közé tartozik Magyarországon. Természetvédelmi értéke 25.000 Ft egyedenként. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján szintén szerepel e látványos pintyféle – besorolása LC (Least Concern), azaz „legkevésbé aggasztó helyzetű”.

 

 

 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2018. december
Nagy Ferenc:
Tükröződés
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...