MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya

2013.12.06. 11:53,   Szöveg: Nyersné Vajda Márta,   Fotó: Nyersné Vajda Márta

Hamuban sült egytál

Márta alufólia batyuban sült pecsenyéje a friss levegőn, piros orrot varázsló hidegben, a több órás túra után igazán jól fog esni mindenkinek.

Jól tesszük, ha már otthon előkészítünk mindent a hamuban sült batyuhoz. Így a tűz körül ücsörögve megbeszélhetjük a barangolás élményeit, miközben korgó gyomorral várjuk a falatozást az ínycsiklandó illatokat kibocsájtó finomságból. Az aromás forró tea után itt az ideje a fűszeres forralt bor kortyolgatásának is.

5 batyu = 5 személy.
Elkészítése: könnyű
Idő: 30 perc előkészület, a sütési ideje a parázstól függ.

 



Hozzávalók:
5 szelet pulykamedalion vagy csont nélküli tarja/40 dkg/, 5 db felső csibecomb, 1 ek szárnyas fűszerkeverék, 1 mokkáskanál só, 1.5 dl omega3 étolaj, 10 db közepes burgonya, 3 fej vöröshagyma, 2 - 2 db piros és fehér húsos paprika, 1 teáskanál csípős paprikakrém, 5 mokkáskanál mézes mustár, 3 gerezd fokhagyma, ½ - ½ csokor petrezselyemzöldje és snidling, kevés só, bors, 5 szem borókabogyó
10 db 50 cm-es alufólia

 



Elkészítése:
Előző nap este a csibecombból kivágjuk a csontot. Az olajat tálba öntjük, a fűszerkeveréket ráhintjük, alaposan megsózzuk, elkeverjük. Beleforgatjuk mindkét fajta húst, kis ideig pácolódni hagyjuk, majd kiemeljük a fűszeres léből. Nagyméretű forró serpenyőben elősütjük mindkét oldalukat, kivesszük, hűtőbe tesszük. Felhasználás előtt a burgonyát meghámozzuk, a paprikát megmossuk, a vöröshagymát megtisztítjuk. Mindet fél centis karikákra szeljük. Alágyújtás nélkül beleforgatjuk az ízes olajba, rászórjuk az áttört fokhagymát, az apróra vágott zöldfűszert, a sót, borsot, borókabogyót, és elkeverjük a paprikakrémmel.

 

Batyunként 2 - 2 alufóliát derékszögben elforgatunk, egymásra helyezünk. A csomagok közepét kibéleljük a burgonyás zöldség arányos részével, ráteszünk 2-2 darabot a kevés mustárral megkent kétféle húsból. Felhúzzuk - köré igazítjuk a dupla fóliát, a tetejét megtekerjük, így visszük magunkkal másnap a hideg időben a túrára. A nagy-nagy séta után megpihenve a batyukat a parázs szélére rakosgatjuk, idővel egyre beljebb toljuk és a forróság felé forgatjuk. Kb. 1 óra alatt készül el.

Foszlós kenyér kívánkozik mellé.

 





HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
PROGRAMOK
2018. január
H K Sze Cs P Szo V
01020304050607
08091011121314
151617
18
192021
22232425262728
293031
program
korlátozás
A hónap fotója
2017. december
Tóth László:
Téli rajz
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...