MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya

2016.06.24. 15:31,   Szöveg: Balla Réka,   Fotó: Balla Réka

Magas-Stájerország gasztronómiai térképén

Budapesttől már 4-5 órányi autózásra, 30 kilométeres körzetben több Gault & Millau által díjazott éttermet és némi túrázással, szezonálisan kulináris finomságokat kínáló hüttét is találtunk. Sztárszakácsok, ínyenc hüttefalatok és a Steirereck – kipróbálva, kipipálva és gasztortúrára ajánlva!

 

„Egységben az erő és a család”

Hotel Restaurant Krainer, Langenwang

 

 

 

A kétsapkás Gault & Millau-díjas Andreas Krainer és felesége, a tavaly Stájerország legjobb szakácsának választott Astrid, 10 éve vezeti a Krainer éttermet abban a hotelben, amelyet Andreas szülei irányítanak. A kis Andreast már gyerekkorától szakácsnak szánták, amit nem is bán – 8 évvel ezelőtt kapta az első Gault & Millau-szakácssapkát és nemrég a másodikat. (Az első Gault & Millau-kalauz 1972-ben jelent meg, és a Michelin-kalauzzal ellentétben az értékelésnél figyelembe veszi az ár-érték arányt is – szerk.) Fine dining ételkínálatukban a helyi, regionális ételeket ötvözik a modern technikával arra ügyelve, hogy a friss alapanyagokat a közelből szerezzék be: zöldségeket a saját kertjükből, a halat a környék fenntartható állományaiból. Egyik specialitásuk a szárított körtével töltött, tökmagolajos gőzgombóc epres-rebarbarás mártással, barnított vajjal és karamellizált tökmaggal és az almapezsgő, stájer habzóbor helyi almafajtákból. A péksüteményeket és süteményeket is maguk készítik, az asztalra pedig a közeli Kaiserhof manufaktúra vizespoharait és vizeskancsóit, valamint Astrid kerámiáit teszik. A Wirtshausban, a sörözőben, a hagyományos ízekből és adagokból válogathatnak a vendégek.

 

 

 

Ízelítő az étlapról

Helyben sütött kenyér helyi gazdáktól származó vajjal, krémsajttal és osztrák hegyi sóval


Pácolt hering és pisztráng fenyőhajtásokkal uborkazselében, tejföl orosz palacsintán szecsuani borssal meghintve


Három a stájer bárány: sült bárányfilé, párolt lapocka és füstölt nyelv túrógombóccal, savanyított mustármagokkal és zöldségekkel a kertből


„Love handles” édességek a saját cukrászdából

 

 

„Hüttétől hüttéig – hagyományosan”
Michlbauerhütte, Schneealm

 

Varázslatos környezetben vár mindenkit Thomas Lopan (Tom) és Judith Stockhammer (Judy).

 

 

 

 

Ízelítő az étlapról
Sajtgombócleves

 

Palacsintaleves


Lencsefőzelék


Túrós rétes, csokoládés édesség a közeli hegycsúcsról elnevezve (Windberg) és cseresznyés süti

 

 

„Az új generáció”

Gasthof Holzer, Neuberg an der Mürz


31 éves sikeres működése után idén májustól Huber Holczer fiatal kézbe adta híres étterme konyhájának vezetését. Thomas Schäffer, a mindössze 24 éves mesterszakács az új séf, aki egy álláshirdetésre jelentkezve érkezett. A fiatal tehetség – aki 21 évesen már szakács-Európa-bajnokságott nyert, és dolgozott Belgiumban és Londonban is – lazaságában, céltudatosságában és a konyhaművészet minden területén színvonalra törekvésében látja sikerének titkát. Hagyományokat követő, Gault & Millau-díjas menüjében a regionális és szezonális alapanyagokra koncentrál, mindezt új, lendületes, fiatalos megközelítéssel. Érdemes megkóstolni a szűretlen Gösser sört a közeli Leobenből.


Ízelítő az étlapról
Stájer húsos-pités leves


Őz burgonyával és zöldségekkel


Gyógynövényes desszertválogatás



„Hüttétől hüttéig – sztárszakácsokkal”
Schönleitenhaus, Hochschwab


Egy pár hónapig tartó akció keretében egyes hüttékben sztárszakácsok kulináris finomságait kóstolhatjuk a Hochschwab magaslati levegőjén megéhezve.

 

Ízelítő az étlapról
Véres hurkával és tepertővel töltött burgonyagombóc szalonnás káposztával à la Götz Schüle

 

Fahéjas tejdara ribizlidzsemmel

 

Sárgabarackos pite

 

 

„Turista Magazin kedvence”

Hubinger, Etmißl 

 


A Wöls család biovendégháza haute cuisine étteremmel a Hoschscwab-túraútvonalak közelében fekszik, ahol ötvözik a regionális konyhát az egészséges, úgynevezett whole food fogásokkal. Korábban Thomas Schäffer is itt dolgozott. Stájerország 2016 Falstaff-győztes étterme, amely díjat 16 000 Gourmetclub-tag választása alapján nyertek meg. A Gault & Millau-díjat 2000-től 2013-ig szinte minden évben megkapták, hol egy, hol két szakácssapkával. Emellett Grüne Haube-díjas a hely, amely kitüntetést változatos osztrák ételekért, minősített organikus gazdálkodásokból származó alapanyagokért, natúrkonyháért és bioételekért kapnak az éttermek Ausztriában. Saját fűszerkertjükben bio-főzőtanfolyamot szerveznek, és bioreggelit szolgálnak fel az éjszakát ott töltő vendégeiknek. A helyi termékekből (pl. fekete dió, levegőn szárított sonka és házi tészták) vásárolni is lehet.


Ízelítő az étlapról

Rózsaszirupos, vörös vermutos habzóbor eperrel

 

Zöldfűszeres-töpörtyűs krémsajt friss csírákkal és friss házi kenyérrel


Spárgamousse füstölt és pácolt pataki szemlinggel és szemlingtartárral

 


Biohátszín fűszeres bundában burgonyagratinnal és zöldségekkel a veteményeskertből

 

Desszertválogatás: túrós és meggyes rétes, a ház tortája, mini klasszik mákos gőzgombóc, citromsorbet eper- és málnakompóttal

 

 


„Forellenesser leben esser”

Königreich Mooshuben, Mariazell / Halltal


A Halltal feletti fennsíkon, Marizelltől megközelítőleg 5 kilométerre található vendéglő a pisztrángra specializálódott. Külön kis faháza nagyobb társaságoknak kibérelhető.

 

Ízelítő az étlapról
Grillezett pisztrángfilé polentával, friss zöldségekkel és citromos-kakukkfűves vajjal

 

„A név, amely már fogalom”

Steirereck, Pogush


 

Az idősebb Heinz Reitbauer vezeti a tradicionálisabb éttermet Pogushban, a fiatalabb Heinz Reitbauer pedig a modernebb bécsi Steierecket. A hely csak csütörtöktől vasárnapig van nyitva, ekkor belsőségek, pénteken a halak, szombaton a borjúételek, vasárnap pedig a „maradék” a főszereplő az étlapon. Legalább egy héttel hamarabb érdemes asztalt foglalni.

 

 

20 éve működő, 300 ülőhelyes étterem berendezése és – a másfél évre előre már lefoglalt – apartmanok, chalet-k ötlete az idősebb Reitbauer úr fejéből pattant ki (egy chalet ára 325 euró/éj). Az étteremnek saját sertései vannak, amelyek az erdőbe járnak legelni. A borokon és a sajtokon kívül mindent a helyi gazdáktól szereznek be. A borospincében a vendég saját maga választhatja ki a borát; egyes palackok 300 euró körüli árban vannak. Bárkit szívesen vendégül látnak: fiatalokat és időseket, parasztokat és üzletembereket egyaránt. Az étteremben van egy külön asztalka, ahol a helyi turisztikai szakemberek hetente egyszer összegyűlnek ötletelni, így született például a szomszédos mezítlábas park terve is.

 

 

 

 

 

 

 

 


Felső-Stájerországróról szóló riportunkat, túra- és programajánlatunkat a Turista Magazin augusztusi számában olvashatod majd!
 

 





HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2018. július
Czigány Dávid:
Első fények
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...