MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2018.07.10. 11:00,   Szöveg: ELTE Füvészkert, Facebook-oldal,   Fotó: facebook.com / ELTE Füvészkert

Megint kilyuggatták a tündérrózsa leveleit a Füvészkertben

Hihetetlen, de újra megtörtént, ami már tavaly is. Az ELTE Füvészkertjében viselkedni nem tudó látogatók most is megrongálták az amazonasi óriás-tündérrózsa leveleit. A Füvészkert határozatlan ideig bezárta a vízinövény-különlegességnek is helyt adó Viktória házat. 

Fotó: ELTE Füvészkert

 

Tavaly nagy nehezen sikerült az ELTE Füvészkertjében a szakembereknek egy tövet megmenteniük az amazonasi óriás-tündérrózsák közül. Elszomorító, de idén júliusban „néhány ember ismételten úgy gondolta, hogy a hatalmas levelek jobban néznek ki akkor, ha kilyuggatják őket az ujjukkal, illetve különféle eszközökkel” – írja Facebook-posztjában a Kiszel Péter, a Füvészkert főkertésze. Ezért a főkertész úgy döntött, a növény-különlegességnek is otthont adó Viktória házat bizonytalan időre bezárja, így a bent lévő gyűjteményt csak üvegfalon keresztül lehet megtekinteni.

 

Fotó: ELTE Füvészkert

Az amazonasi óriás-tündérrózsa tavaly így nézett ki a rongálás után

 

Az amazonasi óriás-tündérrózsa (Victoria amazonica) egyedi, éjszaka virágzó trópusi vízinövény. A vízfelszínen kiterülő levelei felhajló szélűek, és elérhetik akár a 2 méteres átmérőt. Az ilyen úszó levél akár 50 kilogrammot is elbír. Az Amazonas lassú mellékfolyóiban őshonos, a tündérrózsák királynőjének nevezett faj különlegessége, hogy egy napig fehéren, egy napig lilán pompázó virága mindössze két napig nyílik, éjszaka.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Növénykárosítás miatt bezárták a Füvészkert Viktória házát

Fotósles a Füvészkertben

 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. február
Tóth László:
Hajtűkanyar
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...