MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2018.04.13. 10:00,   Szöveg: Lánczi Péter,   Fotó: Gulyás Attila, Theodore Valerio / wikipedia

A legendás mátrai betyár nyomában

Egyetlen betyárról sem szól annyi monda, mulatós, csárdabeli történet és népdal, mint Vidróczki Mártonról. A legendákon és dalokon túl a nevével vendéglők cégérein, szakácskönyvekben, valamint a turistatérképeken is találkozhatunk, de egy sörmárka és egy teljesítménytúra is a Vidróczki nevet viseli. Mit tudunk valójában a híres betyárról, és hol találjuk a terepen a bárki számára felkereshető Vidróczki búvóhelyeket?

Vidróczki nevével országszerte találkozhatunk, de kétségtelenül a Mátrában őrzik leginkább az emlékét, még annak ellenére is, hogy a híres haramia csak alig másfél évet tevékenykedett ezen a vidéken. Juhász családból származott és már a fiatalkoráról is sok legenda született, főként arról, hogyan vált betyárrá a jóképű és éles eszű fiú. Voltaképpen Vidróczki életéről nagyon kevés biztosat tudhatunk, hiszen írásos adat alig maradt fenn róla. A téma kutatói is legtöbbször csak a szájhagyományra támaszkodhatnak, amelyben a betyárromantika gyakran pandúrok eszén túljáró, sebezhetetlen hősként ábrázolja.

 

Illusztáció: Theodore Valerio / wikipedia

 

Feltehetőleg félresiklott katonai szolgálata és a rárótt börtönbüntetés miatt lett betyár Vidróczki, akinek rejtekhelyeit a Mátrában és a Bükkben is egyaránt megtalálja a felfedező kedvű turista. Az egyik ilyen látványos hely a térképen is feltüntetett Zsivány-, vagy másik nevén Vidróczki-barlang, amit Mátrakeresztestől egy 15 perces sétával érhetünk el az Alsó-vízesés közvetlen szomszédságában.

 

Fotó: Gulyás Attika

 

A néphagyomány szerint Vidróczki Marci másik búvóhelye a Bükk-fennsík Kis-fennsík nevű részén található Sólyom-kúti-sziklaüreg volt, ami jóval kényelmesebb menedéknek tűnik a kis mátrai sziklafülkéhez képest. Vannak más helyek is a természetben, melyekről a legendák úgy tartják, hogy az a betyár menedékéül szolgált, az utóbbiakat a turistatérkép is az ő nevével tünteti fel.

 

Fotó: Gulyás Attila

 

A Turista Magazin áprilisi számában bemutatjuk a híres Vidróczki-helyeket, felelevenítjük kalandos életének fontosabb mozzanatait, elmesélünk pár róla szóló érdekes legendát, valamint megismerhetjük rejtélyes és véres halálának feltételezett körülményeit.

 

AZ ÁPRILISI SZÁMUNKAT ITT TUDOD ONLINE MEGRENDELNI, DE KEDVEZMÉNYES ELŐFIZETÉSRE IS VAN LEHETŐSÉGED. RÁADÁSUL A KÖVETKEZŐ NÉGY HÓNAPBAN EGY-EGY SZÁLLÁSHELYKALAUZT KAPNAK AJÁNDÉKBA A LEGHŰSÉGESEBB OLVASÓINK.
 

Kapcsolódó cikkek:

Savanyó Jóska, a bakonyi betyár – 1. rész

Savanyó Jóska, a bakonyi betyár – 2. rész


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. március
Császár László :
Cseszneki vár
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...