MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2019.03.11. 14:40,   Szöveg: Tóth Judit,   Fotó: facebook.com / Farmosi békamentők

Itt a tavasz, megkezdődött a békamentés

A tavaszias időjárás a békákat is előcsalogatta telelőhelyeikről. A kétéltűek már megindultak szaporodóhelyeik, a közeli állóvizek felé, a szervezett békamentésekre pedig várják az önkéntesek jelentkezését.

A nagy kétéltű tömegekre egyelőre még várni kell, a napokban bennünket elért hidegfront a békák lelkesedését is visszafogta. Az enyhülés és a csapadék mindenképpen szükséges lenne ahhoz, hogy útnak induljanak.

 

Fotó: facebook.com /Farmosi békamentők


A kétéltűek ott, ahol a telelő-és a szaporodóhelyeket forgalmas közút választja el egymástól, segítségre szorulnak. Ezeken az útszakaszokon a természetvédelmi szakemberek terelőkerítést készítenek, hogy ezzel akadályozzák meg az autóforgalom miatti tömeges kétéltűpusztulást. A kerítéseknél megtorpant békákat önkéntesek bevonásával naponta többször összegyűjtik, és vödörben viszik át az úttest túloldalán található szaporodó helyekre.

 

Fotó: facebook.com /Farmosi békamentők


A Pest megyei Farmos határában elterülő Nagy-Nádas a barna ásóbékák kedvelt élőhelye. Itt pusztított február utolsó napján tűzvész, melynek következtében 200 hektárnyi védett terület égett le. A tűz a békák telelőhelyét nem érintette, így azok már meg is indultak a túloldali kis tavak felé. A tömegek egyelőre itt is váratnak még magukra, március 10-én, vasárnap 60 béka volt a vödrökben.

 

Fotó: facebook.com /Farmosi békamentők


A farmosi békamentésre itt lehet bejelentkezni.

 

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai a Baranya megyei Sikonda határában már 2003 óta mentik a békákat egy 800 méter hosszú hálóból készített terelőkerítés mentén. Itt is várják az önkénteseket, de naponta maximum csak 10 főt.

 

Fotó: facebook.com /Farmosi békamentők

 

A sikondai békamentésre itt lehet bejelentkezni.

 

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai Gánt határában építettek terelőkerítést. A munkálatokról egy rövid videó is készült:

 

 

Kapcsolódó cikkek:

Hogyan érintette az élővilágot a farmosi tűz?

Randevú a farmosi békákkal

Ébredeznek a békák és a gőték

Kora tavaszi kétéltűnász

Otthon is menthetünk békát

 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. szeptember
Herczeg Kinga:
Helix
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...