MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2019.01.18. 12:00,   Szöveg: MTI, Total Slovenia News/ TM,   Fotó: wikipedia, pixabay.com

Túlterhelt a Bledi-tó, egyre rosszabb a víz minősége

A Föld egyik legszebb helye, nem csoda, hogy sokan szeretnék látni. Ennek azonban megvan az ára, az elmúlt tíz évben sokat romlott a tó ökológiai állapota.

A Bledi-tó és környéke Szlovénia egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja. A Bohinj-gleccser visszahúzódása után kialakult tó mélysége van ahol a 30 métert is elérheti, ennek ellenére vize nyáron kellemes meleg, fürdőzésre is alkalmas, ugyanis az észak-keleti oldalon meleg vizű termál források fakadnak.

 

 

Nemcsak a természeti környezet fantasztikus itt, de kultúrtörténeti látnivalók is akadnak. A tó közepén található kis szigeten áll a Szűz Mária búcsújáró templom, a tó felett egy hatalmas sziklán pedig a Bledi-vár magasodik, melynek teraszáról fantasztikus kilátás nyílik a tóra. Ilyen adottságokkal nem csoda, hogy özönlenek a turisták a Bledi-tó környékére. Ennek azonban megvan az ára. 

 

Fotó: Wikipedia

 
Spela Remec Reka limnológus, a szlovén környezetvédelmi ügynökség munkatársa évek óta foglalkozik a tó egészségi állapotával. Mint a Total Slovenia News-nak elmondta, 1994 és 2016 között 260 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma Bledben, 2017-ben ez a szám pedig további 160 százalékkal emelkedett. A megfelelő infrastruktúra kiépítése azonban nehezen tudja követni a gyorsan növekvő turizmus elvárásait. Nőtt a fürdőzők és a horgászok száma is. Többek között a bedobált etetőanyag is sokat rontott a tó ökológiai állapotán. Az elmúlt tíz évben bekerült több mint tíz tonna tápanyag megnövelte a víz foszformennyiségét, illetve a cianobaktériumok és a zöldalgák mennyiségét.

 

Fotó: wikipedia

 

Remec Reka szerint ha nem történik változás, mindezek ahhoz vezethetnek, hogy a Bledi-tó természetes ökológiai állapota és a vízminőség határértéke 2021-re nem éri el az Európai Unió vízügyi keretirányelvének környezetvédelmi előírásait. Véleménye szerint tartós javulás csak a szennyezés okainak kiküszöbölésével érhető el, és a szennyvíztisztítás mellett csökkenteni kellene a tó forgalmát, sőt a madárállományt is, és be kell tiltani a szárnyasok és a halak etetését.

 

 

Kapcsolódó cikkek:

Szlovénia gyöngyszemei madárszemmel

Bakancslistás túra a Triglavon

Szurdoktúra vízesésekkel a Bohinji-tónál


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. szeptember
Herczeg Kinga:
Helix
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...