MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2019.03.03. 09:00,   Szöveg: Lánczi Péter,   Fotó: Lánczi Kata,

Ősbuda – A Pilis eltitkolt városa

Vannak, akik kutatják, egyesek tudni vélik hollétét, mások viszont kritikusak Attila városával, illetve Árpád vezérünk nyughelyével kapcsolatban. Az Ősbuda-elméletek egyre népszerűbbek, de voltaképpen mi is az az Ősbuda, és mit gondol róla a tudomány?

Fotó: Lánczi Kata

A budakalászi Ősbuda romjai valójában egy felhagyott kőbánya nyomai

 

Manapság egyre többet hallani a misztikus Ősbudáról, amelyet Sicambriaként vagy Etzelburgként is emlegetnek az amatőr történelemkutatók. Ősbuda sokak számára Attila hun király elfeledett, megsemmisített pilisi városát, egyben a magyar kultúra és az állam bölcsőjét is jelenti. Egy feltételezett helyszínt már a turistatérkép helynevei között is megtalálunk, amely azok érdeklődését is felkeltheti, akik korábban még nem hallottak az ősi városról szóló elméletekről. Ezek a teóriák gyakran teljes egészében figyelmen kívül hagyják a tudományos tényeket, és állításaikat pusztán „kitalálójuk” véleményével vagy más megalapozatlan hipotézisekkel támasztják alá. A bulvársajtónak és az internetnek köszönhetően ezek az összeesküvés-elméletektől sem mentes elképzelések egyre népszerűbbek a történelem iránt érdeklődők körében, annak ellenére is, hogy az Ősbudával kapcsolatos feltevésekre a tudománynak vannak válaszai.

 

Fotó: Lánczi Kata

A budakalászi feltételezett Sicambria-romoknál „rejtélyes” üreget is találunk

 

A Turista Magazin márciusi számában meg sem kíséreljük az összes ilyen elméletet bemutatni, csupán rálátást szeretnénk nyújtani az áltudomány, a hitvilág és a tényleges ismereteink főbb elemeire, képet alkotva egy napjainkban igen népszerű témáról.

 

A MÁRCIUSI SZÁMUNKAT ITT TUDOD ONLINE MEGRENDELNI, DE KEDVEZMÉNYES ELŐFIZETÉSRE IS VAN LEHETŐSÉGED.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Római utak a Pilisben

Felfedezőúton a Pilis legdélebbi bástyáján

Élménytúra a Csévi-szirtek körül

 

 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. szeptember
Herczeg Kinga:
Helix
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...