MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2018.01.25. 15:30,   Szöveg: dunaipoly.hu,   Fotó: Zih Katalin, Darányi László

Könnyen lehet, hogy újra farkas jár a Börzsönyben

Darányi László, a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre számolt be egy nem mindennapi felfedezésről – írja a nemzetipark-igazgatóság a honlapján. Január 24-én reggel, amikor hiúz nyomait kereste a friss hóban, egy nagyobb kutyáéhoz hasonló lábnyomra lett figyelmes. Nagy valószínűséggel egy farkasé, de biztosat csak a minták elemzése után lehet mondani.

A lábnyomok kapcsán megkereste Bedő Pétert, a Börzsöny Alapítvány nagyragadozó-kutatóját, aki már tavaly decemberben a farkaséhoz hasonló nyomokat talált a Börzsönyben. A kutató rendszeresen szervez farkasnyomkeresést a szlovákiai erdőkben, és komoly tapasztalattal rendelkezik a témában.

 

Fotó: Darányi László

 

A konzultációt követően Darányi László és csapata több kilométeren át követte a nyomcsapást, nagyon jó hóviszonyok mellett. A nyomok alapján megállapíthatóvá vált az állat terepi mozgása, viselkedése és az egyedi vadászati technikája, amely csak tovább erősítette a kutatók gyanúját. A nap folyamán ürülékmintát is sikerült vételezni, melynek vizsgálata után válik majd teljesen biztossá a feltevés, miszerint sok év után újra farkas van a Börzsönyben.

 

Fotó: Darányi László

 

Az utóbbi években egyre gyakrabban hallhatunk olyan hírekről, hogy ez az alkalmazkodóképes ragadozó fokozatosan visszahódítja korábbi területeit. Nagyobb arányú elterjedésüknek élőhelyük feldarabolódása és zavartsága szab csak határt, hiszen élelmük lenne bőven nálunk. A farkasok mozgásterülete akár több száz négyzetkilométer is lehet, így lehetséges, hogy ez az állat a Bükkből, vagy Szlovákia területéről érkezett a Börzsönybe felderítőként.

 

Fotó: Zih Katalin

 

A szürke farkas (Canis lupus) hazánkban fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke egyedenként 250 000 Ft, és fontos szerepet játszik a vadállomány természetes, évezredek során kialakult szabályozásában. A nyomok és a viselkedés alapján nagy valószínűséggel kijelenthetjük, hogy farkasról van szó, de teljes biztonsággal csak a minták további elemzése után tudják a szakemberek ezt kijelenteni.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Magyar farkasok nyomában

Farkasnyomok a hóban a Bükk-fennsíkon

Szürke farkas – csúcsragadozó hazánkban

 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. július
Czigány Dávid:
Tornyosuló
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...