MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2019.05.16. 11:00,   Szöveg: DINPI Facebook-oldala,   Fotó: DINPI

Rézsiklók ijesztettek rá a vízóra-leolvasóra

Hét rézsiklót találtak egy főváros környéki nagyáruház vízóra aknájában. A vízóra-leolvasó ennek nem örült, a helyszínre kiérkező természetvédelmi szakember begyűjtötte a védett hüllőket, majd később a természetben szabadon engedte.

A Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság egy Budapest környéki nagyáruházból kapott riasztást, hogy a vízóra aknájában több siklót észleltek, a leolvasást végző ember nagy ijedtségére – olvasható a nemzetipark-igazgatóság Facebookon-oldalán.

 

Fotó: DINPI

 

Fotó: DINPI

 

Mint írják, a 3-4 méter mélységű aknában 7 példányt gyűjtött be a helyszínre érkező természetvédelmi őr (a legkisebb 15, a legnagyobb 60 cm hosszú volt). Az állatokat később a Fóti-Somlyón engedték szabadon.

 

Fotó: DINPI

 

Fotó: DINPI 

Felhívták a figyelmet, hogy a rézsikló (Coronella austriaca) – a többi hüllőfajjal együtt – védett hazánkban. Természetvédelmi értéke 50 000 Ft egyedenként. Sajnálatos módon nagyon hasonlít a viperákra, így sokszor indokolatlan félelmet vált ki az emberekből. Ezért az igazgatóság munkatársai azt kérik, hogy hasonló esetekben ne lépjünk fel agresszívan az állattal szemben, hanem értesítsük az illetékes szakembereket.

 

Kapcsolódó cikkeink:

A rákosi viperák otthonában

A jégkorból maradt ránk a 2018-as Év Hüllője

Tavaszköszöntó kirándulás a Sas-hegyen


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. október
Ángyán Krisztián:
Vintgar-szurdok
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...