MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2017.08.22. 16:00,   Szöveg: MME,   Fotó: Lendvai Csaba / MME, MME, Adam Kumiszcza / Wikipédia

Uhurekord Budapest határán

Bár legnagyobb hazai bagolyfajunk, az uhu, nem idegenkedik a városi környezettől, Budapest környékén visszatelepülése óta még nem volt akkora szaporulat, mint az idén.

Ebben az évben Budapest közigazgatási határán belül két uhupár is nevelt utódokat, összesen öt kisbagoly repült ki sikeresen. Ez azért is jó hír, mert az uhu ritkítja a túlszaporodott galambállományt és a különböző betegségeket terjesztő patkányokat.

 

Fotó: Lendvai Csaba / MME


Az egyik mesterséges, csapadéktól védett költőhelyet tavaly alakították ki, idén pedig már három fióka látott itt napvilágot. A másik, néhány kilométerrel arrébb levő fészekben – bár az uhupár már 2010-ben megtelepedett a lakóövezetben – most először neveltek fel sikeresen fiókákat. Itt egy önkéntes polgárőr vigyázott a madarak nyugalmára, akiknek korábban már biztonságos, nehezen észlelhető költőhelyet is kialakítottak. Mostanra mind az öt fióka elérte a röpképes kort, de a szülők egy ideig még hordanak számukra zsákmányt.

 

Fotó: MME

Benei Zsolt, Kossuth Levente és Benei Béla MME-tagok Budapest határán gyűrűzött uhufiókákkal


A madárvédők folyamatosan elemzik az uhuk táplálékmaradványait. Idén az derült ki, hogy a főváros környéki párok leginkább vándorpatkányt és házi galambot, valamint különböző rovarevő emlősöket és mezőgazdasági károkat okozó kisrágcsálókat (pl. mezei pocok) zsákmányoltak. A közhiedelemmel ellentétben még sosem találtak házi macska- vagy kutyamaradványt a köpetekben.

 

Fotó: Adam Kumiszcza / Wikipédia


A nyolcvanas évek elején az uhu teljesen kipusztult Pest megyében, a kilencvenes évek első felében egy költőpár élt itt, napjainkban pedig lassan egyre többen lesznek. Idén már összesen tizenhárom uhufióka repült ki a megyében, ami rekordnak számít a faj újbóli megjelenése óta. A siker a regionális szintű védelmi munkának is köszönhető – írta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Baglyok, a szimpatikus ragadozók

Aktív madárvédelem a Vértesben

Hóbaglyokkal tarolt a magyar fotográfus

A fél ország a füleskuvikokat kukkolja

 Címkék: bagoly / uhu / mme / madár / madárvédelemHOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. augusztus
Czigány Dávid:
Tornyosuló
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...