Vándorsólyom költ a Fehér-kövön

A szakemberek úgy saccolják, a költés várhatóan július 15-ig tart majd, így addig is a legjobb, ha csak csendesen közlekedsz a környéken, és nem mész be az elkerített részre, ez ugyanis veszélyezteti a költés sikerességét.

Szerző:
BNPI/MME
Fotó:
Gulyás Attila
Kevin Cole
2016. április 20.

A szakemberek úgy saccolják, a költés várhatóan július 15-ig tart majd, így addig is a legjobb, ha csak csendesen közlekedsz a környéken, és nem mész be az elkerített részre, ez ugyanis veszélyezteti a költés sikerességét.

Az Északerdő Zrt. még április elején adott hírt arról, hogy a területén egy nagyon ritka faj költ, amelynek a nevét szándékosan nem hozták nyilvánosságra. Az érintett helyszínen és közelében, azaz a lillafüredi Fehér-kő sziklán és az ahhoz vezető zöld háromszöggel jelzett úton korlátozást is elrendeltek az élőlény megóvása érdekében. 

 

Kilátás a Fehér-kőről - július közepéig nem látogatható 

 

A titok bizonyára felcsigázta a természetjárókat, és most a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság fel is lebbentette a fátylat: a sziklán a fokozottan védett vándorsólyom költ. Ezt sziklamászók jelentették, akik azt is észlelték, hogy a nőstény kotlik, a hím táplálékért jár, így jelenlétük csak ritkán fedezhető fel - akkor azonban látványos, mivel a hím a zsákmányt a levegőben adja át. Ez a mozzanat naponta többször is előfordul, és akár a szabadidőparkból, Herman Ottó múzeumnak berendezett házától is jól látható. Magának a fészeknek megközelítése csak kötéltechnikával lehetséges, a sziklamászók azonban idén elkerülik, hogy ne zavarják a madarakat.

 

A költést veszélyeztető legfontosabb tényező ugyanis a madár felzavarása, aki ilyenkor leugrik a fészekről, a tojások pedig kihűlhetnek. Ezért fontos, hogy a sziklán minél kisebb zajjal közlekedjünk, s az elkerített részre ne menjünk át. A turistaúton jobbra elfordulva a szomszédos sziklagerincről is csodálatos kilátás nyílik a tájra. A költést veszélyeztető tényezők közé tartozik az időjárás is. Az eléggé változékony április, a hideg és a hosszan tartó esők szintén meghiúsíthatják a fiókák kikelését.

 

A vándorsólyom (Falco peregrinus)
Kép
Ritka, ezért fokozottan védett madár. Hazai fészkelőállománya 20-32 párra tehető, a múlt században fészkelőfajként eltűnt Magyarországról. 1997 óta költ nálunk újra, azóta növekszik a költőpárok száma középhegységeink sziklafalain és felhagyott kőbányáiban. Európai populációja stabilizálódott, ennek köszönhetően valószínűleg a hazai állomány is tovább emelkedik. Nyugat-Európában részben urbanizálódott és városi környezetben is költ, nálunk is meg lehet figyelni tornyokon éjszakázó példányait, akár Budapesten is. Kedvelt solymászmadár, ezért régebben sok fészket kifosztottak, a fiókákat pedig kicsempészték az országból. A legnagyobb problémát a mára már betiltott DDT (rovarirtószer)-mérgezés jelentette. Természetvédelmi értéke 500 000 Ft, az állat (tojás) károsítása, elpusztítása bűncselekménynek számít. (MME)
 


A fészket egyébként őrzik is, elsőként a sziklamászók jelentkeztek a feladatra. Fokozottan terhelt időszakokban, pihenő- és ünnepnapokon természetvédelmi őrök végzik ezt a munkát egészen a költés végéig, ami július 15. környékén várható.

 
A nemzeti park azt kéri a turistáktól, hogy válasszanak másik úti célt a Fehér-kő helyett. A libegővel érkező kirándulóknak a Bükkszentkereszten átadott új kilátótorony felkeresését ajánlják.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Erdőlátogatási korlátozás egy titokzatos faj védelmében

Aktív madárvédelem a Vértesben

 

 

 

Cikkajánló