MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya

2017.12.20. 12:02,   Szöveg: Tóth Judit,   Fotó: Tóth Judit, Nógrádi Attila

Advent a budai hegyekben

Ajándékok utáni rohangálni egy plázában, ez nem igazán segít abban, hogy lelassítsunk és a mindennapi stresszt magunk mögött hagyva, lélekben is megérkezzünk a karácsonyfa elé. Mi lenne, ha ezúttal inkább a természetben hangolódnánk az ünnepekre?

Mindig is azokat a túrákat szerettem, amikor a természeti látnivalók mellett fölbukkan egy-két kultúrtörténeti érdekesség is, például egy templom, egy kápolna, esetleg egy kolostorrom. Karácsonyhoz közeledve még inkább jól esik az erdőszéli templomból kiszűrődő orgonaszó vagy egy fák között megbújó kis kápolna csendje. Következzen most három rövid túra a fővárosból és annak közvetlen közeléből, ahol minden adott az ünnepre való hangolódáshoz.

 

Fotó: Tóth Judit


Téli zarándoklat Máriaremetén


A Budapesthez tartozó Máriaremete legismertebb látnivalója a Kisboldogasszony-templom, mely neves búcsújáró hely. A török hódoltság után az elnéptelenedett környékre német telepesek érkeztek. Köztük volt egy fiatal lány, Thalwieser Katalin is, aki magával hozott egy kegyképet. A kép a híres svájci búcsújáró helyen, Einsiedeln templomában lévő csodatévő Mária-képmás másolata volt. A képet kiakasztotta egy kőrisfára, és oda járt ki imádkozni. A helyet idővel mások is felfedezték, és a legenda úgy tartja, hogy egy idős, vak asszony épp a képnél imádkozott, amikor visszanyerte látását. A csoda híre messzire eljutott, és hamarosan zarándokok sokasága érkezett újabb csoda reményében.

 

Fotó: Tóth Judit

 

A kép fölé egy kis fakápolnát emeltek, később egy kőkápolna készült helyette. A hívők 1879-ben új kegytemplom építését határozták el, amit húsz évvel később tízezer hívő előtt szenteltek fel.
A neogótikus templom gyönyörű belülről, festett üvegablakait Róth Miksa készítette. Az oltár előtt ma is látható a kegykép. Az azt tartó kőrisfa idővel elkorhadt, helyére műanyagból készítettek utánzatot, melybe az eredeti kőrisfa hamuját is belekeverték.

 

Fotó: Tóth Judit


Érdemes egy sétát tenni a templomtól induló a kék jelzésen, amely Máriaremete másik látványosságához, a Remete-szurdokhoz vezet. A közel egy kilométer hosszú völgyet az Ördög-árok alakította ki. A mély völgyben, ahol a sziklafalak néhol 80–130 méter magasságot is elérik, általában egy-két fokkal hidegebb van, mint a környezetében.

 

Fotó: Tóth Judit

 

A sziklafalak barlangokat is rejtenek, a leghíresebb a Remete-barlang, melyben a 18. században egy pálos szerzetes élt. A barlangokban érdekes őskori leleteket is találtak, sőt egy középkori pénzhamisító műhely nyomaira is rábukkantak. A kék jelzésű körtúra a Hosszú-erdő-hegy déli oldalán vezet bennünket vissza a településre, melynek végén szép kilátás nyílik Máriaremetére.

 

Fotó: Tóth Judit


Erdei kápolna a hegyoldalban


A Széchenyi-hegy az egyik kedvenc kirándulóhelyem, ahol a Normafán kiránduló tömegnek még hétvégén is csak a töredéke fordul meg. Ott, ahol most a TV-torony monumentális építménye magasodik a város felé, és a gyermekvasút nekiindul Hűvösvölgy felé tartó útjának, egykor a kontinens egyik legjobb golfpályája volt. A pálya 1912-ben nyitott meg, és bár csak néhány évig működött, sokan a világ legszebb fekvésű pályájának tartották. Erre ma már csak a Golfpálya utca, és egy-két itt ütögető hobbi golfozó utal.

 

Fotó: Tóth Judit


A hegyről a zöld háromszög jelzésen indulunk el a szerpentinen lefelé, a Farkas-völgybe, mely nevét a régen itt tanyázó farkasokról kapta. Hamarosan elérjük a fák között rejtőző Úti Madonna Kápolna kedves épületét. Az 1880-as években a terület Berger János hittudós, teológus professzor tulajdonában volt, aki nyaralójától pár száz méterre kápolnát emeltetett. Az épület még a 2. világháború után is állt, és karácsonyi éjféli misét is tartottak benne. A kápolnát később orosz katonák ledöntötték, és évtizedekig csak romokat láthattak az erre járók. 1998-ban aztán a Pilisi Parkerdő Zrt., a Magyar Cserkészszövetség és a Farkasvölgyi Baráti Kör összefogásával új kápolna épült, melynek nyitott tornácán mindig jól esik üldögélni egy kicsit.

 

Fotó: Tóth Judit


A kápolnától visszamehetünk a Normafához is, vagy ha szívesen túráznánk még, folytassuk utunkat az Ördög-orom felé. A mészkőszikla tetejéről szép kilátás nyílik a városra.


Normafától Makkosmáriáig


A Normafa a téli szünetekben különösen zsúfolt tud lenni, pláne, ha a hó is leesik. Ha azonban kicsit eltávolodunk a fő csapásirányoktól, hamar magunk mögött hagyjuk a tömeget. Egy kellemes, nem túl hosszú úton elsétálhatunk például Budakesziig, egészen pontosan Makkosmáriáig, a híres búcsújáró helyig. A Normafától a zöld kereszt jelzésen kell elindulnunk, amelyhez később a Szent Jakab-út és a Mária út is csatlakozik.

 

Fotó: Nógrádi Attila


A Makkosmáriai zarándokhely eredetével kapcsolatban több történet is él. Az egyik szerint az 1700—as években egy Traub János nevű legény a szőlőjébe ment, amikor egy tölgyfánál megjelent előtte Krisztus arca. Később a legény beteg lett, és csodával határos módon gyógyult fel. Hogy háláját kifejezze vásárolt egy képet Szűz Máriáról, a kisded Jézussal. A képet a jelenés helyén felakasztotta egy tölgyfára.

 

Fotó: Nógrádi Attila

 

A csoda hírére egyre többen jöttek ide, és a hamarosan egy kis kápolnát is építettek a kép fölé, majd az óbudai trinitárius szerzetesek egy kis templomot és kolostort építettek fel itt. Miután II. József feloszlatta a szerzetesrendeket, a templomot bezárták, a kegyképet az azt tartó fatörzzsel Budakeszi templomába menekítették. A makkosmáriai templom hosszú ideig romként állt, az új, ma is látható templomot 1950-ben szentelték fel, és az oltárnál újra elhelyezték a fatörzset és a kegyképet is.

 

Fotó: Nógrádi Attila


Ha nem akarunk ugyanazon az úton visszatérni a Normafához, választhatjuk a sárga, majd a sárga kereszt jelzést, ami Csillebércre, a Központi Fizikai Kutató Intézethez visz bennünket. Itt felszállhatunk a 21-es buszra is, amivel visszajutunk a túra kiindulópontjára, a Normafához.

 

 

Kapcsolódó cikkek:

Időutazás a Svábhegyen

Zugliget tele van történetekkel

Sorrentói tavaszvárás

Új turistaúton kiirándulhatunk a Budai-hegységben

 


 

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2018. június
Majoros Ildikó:
Kéken is az égig
36. GERECSE 50
Így látták az idei Gerecse teljesítménytúrák résztvevői ezt a borongós, kissé hűvös, húsvét...